Onderzoek naar hoger rendement windturbine bij lage windsnelheid
Prof. dr. Eize Stamhuis heeft samen met industriële partners EmpowerMi en RG-projecten een subsidie van ruim 1 miljoen euro ontvangen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De subsidie is voor het modificeren en testen van een windturbine volgens het Albatrozz-principe van Eize Stamhuis, onderzoeker bij het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG). Deze bestaande windturbine in de Noordoostpolder krijgt bladen met gedeeltelijk oscillerende uiteinden. Het onderzoek en testen op een windturbine op commerciële schaal (850 kW) gaat ongeveer twee jaar duren. Met de speciale oscillerende bladen wordt een rendementsverhoging van 5 tot 25% bij lage windsnelheden beoogd. Hiermee kan dit unieke technologische concept grote impact hebben op de verduurzaming van de energiehuishouding.
Grote zeevogels zoals albatrossen kunnen moeilijk omgaan met lage windsnelheden, bijvoorbeeld tijdens het landen. Hun vleugels zijn te lang, maar om dat te compenseren laten ze hun vleugels om de lengteas wiebelen: oscilleren. Door die oscillaties laat de luchtstroom over de vleugel kortstondig bijna los van het vleugeloppervlak, waarbij de opwaartse kracht juist veel groter wordt. Voordat de stroming helemaal losbreekt 'wiebelt' de vleugel weer terug naar de normale stand.
De gedeeltelijk oscillerende bladen (wieken) zouden in totaal drie voordelen moeten opleveren: meer vermogen per jaar door verlaging van de inschakelsnelheid, meer vermogen/opbrengst bij lage windsnelheden en meer waardevolle kilowatturen bij lage windsnelheden. Prof. dr. Stamhuis is binnen het onderzoeksproject verantwoordelijk voor het modelleren van de gehele aanpassing van de bladen van de turbine, inclusief het mede ontwerpen van de noodzakelijke aanpassingen en het besturingssysteem. De resultaten van het onderzoek moeten uiteindelijk leiden tot het vermarkten van het Albatrozz-principe voor bestaande en nieuwbouw-windturbines.
Albatrozz-project
Het Albatrozz-project is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, RG-projecten BV en EmpowerMi BV. Verder zijn Topwind en Pure Energie betrokken. De RUG heeft het onderliggende octrooi. RG-projecten en EmpowerMi hebben een exclusieve licentie op dit octrooi en de daarbij behorende (financiële) verplichtingen. RG-projecten beschikt over contacten en expertise voor de technische aansturing van dit proefproject. Topwind voert de technische aanpassing uit van de bestaande windturbine, die door Pure Energie beschikbaar is gesteld. EmpowerMi BV verzorgt de financiering en valorisatie. Het totale projectbudget bedraagt zo’n 1,5 miljoen euro.

Laatst gewijzigd: | 20 mei 2020 15:32 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Erik Heeres ontvangt RUG Impact Innovator Excellence Award
Tijdens de RUG Ventures Innovation Day heeft Prof. dr. ir. Erik Heeres van de Faculty of Science and Engineering (RUG) de Impact Innovator Excellence Award ontvangen.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.
-
02 juli 2025
Investering van € 30 miljoen voor RUG spin-off Portal Biotech
Portal Biotech, een pionier op het gebied van eiwitidentificatie en -sequencing met behulp van nanoporiën, heeft een bedrag van € 30 miljoen aan serie A-financiering opgehaald. De financiering zal worden gebruikt voor de commerciële uitrol en...