Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Digitaal werkbezoek premier Rutte aan Groningen en Maastricht

’Je mist de non-verbale communicatie, maar verder gaat het goed’
29 april 2020
x

"Dit was wel heel bijzonder!" Het ‘online werkbezoek’ dat minister-president Mark Rutte deze woensdagochtend heeft gebracht aan het hoorcollege Intensive care en Anesthesie van buitengewoon hoogleraar Eric van Roon heeft behoorlijke indruk gemaakt op de ca. 45 masterstudenten Farmacie.

Om precies 10.25 uur ‘stapt’ Rutte met een vrolijk "Goedemorgen Eric van Roon, Mark Rutte hier!" het dan al anderhalf uur durende hoorcollege in BlackBoard Collaborate binnen. Even daarvoor heeft hij Maastricht University met een bezoek van een kwartier vereerd. Beide werkbezoeken worden technisch verzorgd vanuit het VSNU-kantoor in Den Haag, op zo’n 250 meter van het ‘torentje’.

"Fijn dat ik even mag inbreken Eric, vertel!" Prof. dr. Eric van Roon, in het dagelijks leven apotheker op de Intensive Care van het MCL, legt uit dat dit het laatste jaar is van de 3-jarige master en dat de focus nu vooral ligt op praktijkaspecten. Hij vertelt vervolgens over de manier van college geven en over het vak Specialistische Farmacotherapie in relatie tot het coronavirus. "Even voor mijn informatie, als historicus: deze studenten zorgen dat er straks goede medicijnen zijn?", vraagt de premier. "Ja daar komt het eigenlijk wel zo'n beetje op neer", aldus de hoogleraar.

‘Je moet het echt alleen doen’

Naast Eric zijn twee van de vijfenveertig studenten zichtbaar in het BB Collaborate dashboard: Maxime Tjioe en Frank Pierik. Die laatste krijgt de vraag: "Hoe is je sociale leven, zie je eigenlijk nog collega-studenten?" Frank geeft aan dat hij af en toe nog wel afspreekt op 1,5 meter afstand, maar dat het toch lastiger is. Maxime bevestigt dit: "Het is heel anders, je ziet je vrienden nauwelijks. Heel jammer. Normaal gesproken kun je na een college even sparren met je medestudenten over de tentamenstof. Dat is nu niet mogelijk; je moet het echt alleen doen."

Rutte wil van de studenten weten hoe het online onderwijs bevalt. "Zoals het nu gaat, gaat het eigenlijk heel goed", zegt Maxime. "Fijn dat het zo snel mogelijk gemaakt is door universiteit. Maar het is nog fijner om met elkaar in de collegebanken te zitten."

x

Chatfunctie

De coördinator van het vak Specialistische Farmacotherapie prof. dr. Katja Taxis is ook aanwezig en licht toe: "Het moet technisch natuurlijk allemaal wel werken. Wat nieuw is dat we nu de ultra-collaborator functie van Blackboard hebben geïnstalleerd en dat werkt erg prettig." Rutte is benieuwd: "Ja jullie hebben voor Blackboard gekozen, waarom niet een van de andere tools waarbij je iedereen in beeld ziet?" Eric vertelt dat alleen hij en zijn presentatie in beeld zijn en dat hij middels een chatfunctie met de studenten in het college kan communiceren. "Je mist natuurlijk wel de non-verbale communicatie, maar het vragen stellen en beantwoorden gaat goed." Dit lijkt de premier eigenlijk ook wel wat voor de Tweede Kamer...

Rutte is benieuwd hoe het gaat met tentamens. Katja vertelt dat mondelinge tentamens ook prima gaan met dit programma. "Mondelinge tentamens? Dan kun je juist een beetje om je antwoord heen draaien toch?", grapt de premier. Frank reageert ad rem: "Bij Farmacie is het iets minder makkelijk om even om de stof heen te praten dan in de politiek." Iedereen schiet in de lach.

Dan is het tijd om af te sluiten. De minister-president wenst Eric, Katja en de studenten heel veel succes en met een "blijf veilig en 1,5 meter afstand houden he!", verlaat hij het college. Eric besluit zijn studenten even 10 minuten pauze te gunnen, en dan het laatste uur van het college af te maken. "Dit was wel heel bijzonder, dat vergeten we niet snel."

Tweede Kamer

In een apart digitaal gesprek laat Rutte zich vervolgens bijpraten door Rector Magnificus Cisca Wijmenga, haar collega Rianne Letschert van de UM, en VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg. De dag lijkt goed gekozen: juist vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de positie van studenten in de coronacrisis.

Binnen een uur van Den Haag naar Maastricht naar Groningen en weer terug naar Den Haag. Wie doet dat de premier na?

Laatst gewijzigd:01 mei 2020 11:05
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...