Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Onderzoekers van RUG en UMCG onderzoeken corona-inhalator

20 maart 2020

Onderzoekers van de RUG en het UMCG onderzoeken of het mogelijk is om een bestaand geneesmiddel dat mogelijk werkt tegen het coronavirus toe te dienen via een inhalator. De komende tijd gaan zij dit testen op gezonde personen.

Het gaat om twee bestaande middelen tegen malaria. Het team heeft de poeders zodanig bewerkt dat ze te gebruiken zijn via een inhalator. Het idee is dat door het middel in te ademen, de longen beschermd worden tegen het coronavirus. Dit is belangrijk, omdat het virus voornamelijk via de longen het lichaam binnendringt.

Hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie Erik Frijlink is een van de onderzoekers. Hij benadrukt dat het nog lang gaat duren voordat het middel gebruikt kan worden. En voor het zover is moet er eerst getest worden. Áls het werkt, dan is het middel volgens Frijlink goed te gebruiken om medewerkers in de zorg te beschermen. Op die manier lopen zij minder risico op besmetting wanneer zij werken met besmette patiënten. Hierdoor kan ontwrichting van de gezondheidszorg voorkomen worden.

Prof. dr. Frijlink en zijn groep zijn gespecialiseerd in inhalatoren voor toediening van geneesmiddelen en vaccins via de longen. Omdat het coronavirus via longen wordt overgedragen, kan een inhalator een geschikte manier van toediening zijn. Al sinds de corona-uitbraak is zijn groep bezig met het ontwikkelen van inhalatoren met verschillende geneesmiddelen die mogelijk tegen het virus werken. Daarbij werken zij samen met onderzoekers van het UMCG en PureIMS, een bedrijf dat inhalatoren produceert.

Erik Frijlink Foto: Ferdy Damman/Hollandse Hoogte
Erik Frijlink Foto: Ferdy Damman/Hollandse Hoogte
Laatst gewijzigd:23 september 2020 13:34
View this page in: English

Meer nieuws