Onderzoekers van RUG en UMCG onderzoeken corona-inhalator
Onderzoekers van de RUG en het UMCG onderzoeken of het mogelijk is om een bestaand geneesmiddel dat mogelijk werkt tegen het coronavirus toe te dienen via een inhalator. De komende tijd gaan zij dit testen op gezonde personen.
Het gaat om twee bestaande middelen tegen malaria. Het team heeft de poeders zodanig bewerkt dat ze te gebruiken zijn via een inhalator. Het idee is dat door het middel in te ademen, de longen beschermd worden tegen het coronavirus. Dit is belangrijk, omdat het virus voornamelijk via de longen het lichaam binnendringt.
Hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie Erik Frijlink is een van de onderzoekers. Hij benadrukt dat het nog lang gaat duren voordat het middel gebruikt kan worden. En voor het zover is moet er eerst getest worden. Áls het werkt, dan is het middel volgens Frijlink goed te gebruiken om medewerkers in de zorg te beschermen. Op die manier lopen zij minder risico op besmetting wanneer zij werken met besmette patiënten. Hierdoor kan ontwrichting van de gezondheidszorg voorkomen worden.
Prof. dr. Frijlink en zijn groep zijn gespecialiseerd in inhalatoren voor toediening van geneesmiddelen en vaccins via de longen. Omdat het coronavirus via longen wordt overgedragen, kan een inhalator een geschikte manier van toediening zijn. Al sinds de corona-uitbraak is zijn groep bezig met het ontwikkelen van inhalatoren met verschillende geneesmiddelen die mogelijk tegen het virus werken. Daarbij werken zij samen met onderzoekers van het UMCG en PureIMS, een bedrijf dat inhalatoren produceert.

Laatst gewijzigd: | 23 september 2020 13:34 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...