Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

NWO subsidie voor onderzoeksprogramma naar digitale geletterdheid

10 februari 2020

Meer dan 4 miljoen Nederlanders kunnen digitaal onvoldoende meekomen om te participeren in de digitale samenleving. Prof. Marcel Broersma, dr. Joëlle Swart en dr. Anna van Cauwenberge, allen verbonden aan het Centre for Media and Journalism Studies, ontvangen een onderzoekssubsidie van NWO om de komende 5 jaar te onderzoeken welke individuele, sociale en technologische factoren ontwikkeling van digitale geletterdheid stimuleren en verhinderen.

Of het gaat om het beoordelen van nieuws en informatie of communicatie met de overheid: digitale geletterdheid is essentieel om te participeren in de samenleving. Om te voorkomen dat grote groepen Nederlanders worden buitengesloten, is meer onderzoek nodig.

Dit project onderzoekt specifiek twee groepen. Samen met de SKSG wordt onderzocht hoe kinderen van acht tot twaalf jaar mediagewoontes en digitale geletterdheid ontwikkelen in de context van opvang, onderwijs en het gezin. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de belemmeringen die laaggeletterde volwassenen ondervinden. Dit gebeurt samen met de Koninklijke Bibliotheek, Biblionet Groningen en het Alfa College. Ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken steunt het onderzoeksprogramma dat meer inzicht zal bieden hoe digitale inclusie kan worden bevorderd.

Prof. Marcel Broersma (midden), dr. Joëlle Swart ( tweede van links) en dr. Anna van Cauwenberge (tweede van rechts), met onderzoeksassistenten.
Prof. Marcel Broersma (midden), dr. Joëlle Swart ( tweede van links) en dr. Anna van Cauwenberge (tweede van rechts), met onderzoeksassistenten.

Marcel Broersma: “Samen met onze partners zullen we een wetenschappelijke basis leggen om strategieën te ontwikkelen om digitale geletterdheid te bevorderen. Dat is belangrijk omdat de samenleving steeds digitaler wordt. Om te voorkomen dat burgers buiten spel komen te staan, moeten we dit belangrijke maatschappelijke vraagstuk oplossen.”

Het onderzoek sluit aan bij de projecten die worden gedaan binnen de Digital Literacy Coalition. Dit samenwerkingsverband van 19 kennis- en onderwijsinstellingen, overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven wil van Groningen in 2025 de meest digitaal geletterde stad en provincie van Nederland maken.

Meer informatie: prof. Marcel Broersma, m.j.broersma rug.nl

Laatst gewijzigd:11 februari 2020 11:22
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 14 juli 2025

    Hoe de ooit droge Middellandse Zee met water werd gevuld

    Met behulp van hoge-resolutie landschapsevolutiemodellen toonden onderzoekers aan dat de Middellandse Zee zich al lang vóór de doorbraak van de Atlantische Oceaan begon te vullen.

  • 14 juli 2025

    Grunnegs en Drèents krijgen vaste plek in de klas met MOI

    Vanaf schooljaar 2025-2026 start het onderwijsprogramma MOI: Meertalig Onderwijs in Grunnen en Drenthe, dat streektaal een vaste plek geeft in het basisonderwijs. MOI brengt het Grunnegs en Drèents spelenderwijs de klas in, als structureel onderdeel...

  • 10 juli 2025

    Vanaf 2026 nieuw bachelorprogramma Fries in Groningen

    De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de provincie Fryslân tekenen op 10 juli een convenant waardoor het vanaf september...