Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Goed en slecht nieuws over de flexplek

08 oktober 2019

Steeds meer mensen werken in een ‘activiteitgerelateerde’ werkomgeving, waar ze geen vaste plek hebben maar flexibel gebruik kunnen maken van verschillende soorten plekken. Het is een prima concept, maar de uitvoering laat helaas vaak te wensen over. Dit blijkt uit twee wetenschappelijke studies die onlangs werden gepubliceerd in het Journal of Environmental Psychology, als onderdeel van het promotieonderzoek ‘De psychologie van de flexplek’ van promovendus Jan Gerard Hoendervanger.

Goed....

Het goede nieuws is dat het inderdaad zinvol blijkt om verschillende werkplekken te gebruiken die zijn afgestemd op verschillende activiteiten. Het bewijs, in termen van perceptie, tevredenheid en objectief gemeten werkprestatie, was het sterkst voor concentratiewerk. Dit ging duidelijk beter in een éénpersoons kamer zonder afleiding dan aan een bureau in een open omgeving met collega’s om je heen. Vooral mensen met een sterke behoefte aan privacy hadden het lastig wanneer ze concentratiewerk deden in een open omgeving.

... en slecht

Dit brengt ons bij het slechte nieuws. In de flexwerkomgevingen zoals we die bij veel organisaties zien, is slechts een klein deel van de werkplekken geschikt voor concentratiewerk, terwijl dat voor veel medewerkers de hoofdmoot van hun werkzaamheden vormt. Deze mismatch lijkt een belangrijke verklaring voor de vaak tegenvallende tevredenheid, vooral onder mensen met een sterke privacybehoefte, zoals die in een eerdere studie aan het licht kwam. Wie met succes flexplekken wil implementeren, zal moeten beginnen met gedegen analyse van gebruikersbehoeften in relatie tot werkzaamheden en persoonskenmerken.

Meer informatie

Jan Gerard Hoendervanger, j.g.hoendervanger@pl.hanze.nl

Een plek met privacy? Of een open plek?
Een plek met privacy? Of een open plek?
Laatst gewijzigd:08 oktober 2019 14:49

Meer nieuws

 • 03 oktober 2019

  Zaterdag 5 oktober: Weekend van de Wetenschap - Faculteit GMW open

  Tijdens Weekend van de Wetenschap / Zpannend Zernike ervaar je bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) van de Rijksuniversiteit Groningen wat gedrag is en hoe het ons beinvloedt in al ons denken, leren en samenleven.

 • 27 september 2019

  Prof.dr. Marleen Janssen koninklijk onderscheiden

  Vrijdag 27 september werd prof.dr. H.J.M. Janssen koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen decoreerde haar om 12.30 uur in Het Kasteel te Groningen, voorafgaand...

 • 23 september 2019

  Van pester naar klusser

  Opruimen, helpen bij een voorstelling, schoonmaken. Klusjes die leerlingen soms doen op een basisschool blijken een geheim wapen in de strijd tegen pesten. René Veenstra en Rick Bloemberg vertellen over het project SterkWerk.