Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Klokhuisprijs-nominaties: spinnen, wolven, vluchtelingen en 2000 jaar oude koks

17 september 2019

Elk jaar organiseert televisieprogramma Het Klokhuis een wetenschapsprijs voor universiteiten en hogescholen. De RUG heeft dit jaar vier onderzoeken ingezonden die aansprekend zijn voor kinderen.

Marjolein Admiraal is archeoloog en onderzoekt wat mensen 2000 jaar geleden in Alaska aten. Met een nieuwe techniek onderzoekt ze de vetten die destijds in de aardewerken kookpotten zijn getrokken. Zo ontdekte ze resten van bijvoorbeeld vis, walvissen, walrussen en zeehonden.

Annelies van Ginkel onderzoekt hoe het Nederlandse bos gaat veranderen als er wolven komen wonen. Op gevaarlijke plekken midden in het wolventerritorium blijken herten en reeën namelijk veel minder jonge boompjes te eten. Het bos groeit hier dus veel beter en afwisselender.

Elianne Zijlstra bezoekt asielzoekerscentra om te praten met kinderen die gevlucht zijn naar Nederland. Waar zijn ze tevreden over en wat kan beter?

Rachel de Jong ten slotte is psycholoog op de Durfpoli, waar kinderen met een fobie leren om stap-voor-stap weer meer te durven. De Jong onderzoekt hoe deze stap-voor-stap-manier het beste werkt.

Vrijdag 20 september maakt het Klokhuis de 10 landelijke nominaties bekend. Benieuwd wat de wetenschappers zelf vertellen over hun onderzoek? Bekijk dan onze filmpjes op YouTube!

Klokhuisprijs nominaties
Laatst gewijzigd:19 januari 2023 10:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...