Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Film & Science Night

Duurzame en leefbare steden en gemeenschappen
17 september 2019

In het kader van het 'groene jaar' ter gelegenheid van de Europese Nacht van de onderzoek(st)er, organiseren de Franse ambassade en het Institut français des Pays-Bas op 26 september de tweede editie van de Film & Science Night. Na de filmvertoning volgt een debat tussen vier internationale onderzoekers (Romain Mauger, Thomas Perrin, Marike Bontenbal en Gilles Bœuf), onder leiding van Marc Obéron, directeur van Le Temps Presse.

Film Night
Film Night

De korte films die tijdens Film & Science Night worden vertoond zijn geselecteerd door het Parijse festival Le Temps Presse. Het thema is Duurzame en leefbare steden en gemeenschappen en de films vestigen de aandacht op de grote uitdagingen waar metropolen wereldwijd voor staan. Na de films volgt een debat tussen vier internationale onderzoekers onder leiding van Marc Obéron, directeur van Le Temps Presse.

Programma

  • 18.00 Welkomstcocktail en voorvertoning van portretten van vrouwelijke wetenschappers uit de fotoserie “Infinités Plurielles”. In opdracht van het Institut Français des Pays-Bas zijn er speciaal voor de Film & Science Night twee foto’s van Nederlandse vrouwen in de wetenschap aan toegevoegd.
  • 18.30 Openingstoespraak
  • 18.45 - 21.00 Vertoning van korte films en debat

Sprekers

  • Romain Mauger is postdoctoraal onderzoeker aan Groningen Centre of Energy Law van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is momenteel betrokken bij een H2020-project met de titel SMILE - SMart IsLand Energy Systems, dat als doel heeft het bestaande wettelijke kader in de EU voor slimme netwerken (die onder andere elektriciteitsopslag, energie/warmtecombinatie, micronetten etc. bevatten) te evalueren en verbeteringen voor te stellen.
  • Thomas Perrin is directeur van de Réseau Franco-Néerlandais en universitair docent ruimtelijke ordening en stedenbouw aan de Universiteit van Lille. Zijn onderzoek richt zich op regio's, regionalisme en territoriale samenwerking, cultuurbeleid en Europese integratie.
  • Marike Bontenbal adviseert over Unesco’s mandaat voor wetenschap en innovatie en het maatschappelijk belang van wetenschap voor een duurzame toekomst. Behandelt diverse wetenschapsdossiers zoals Samenleving en Innovatie, Open Science en Wetenschapsethiek, en coördineert de Unesco biosfeergebieden, geoparken en leerstoelen in Nederland, alsmede het Nederlandse L'Oréal-Unesco‘for women in science’-programma.
  • Gilles Bœuf is hoogleraar aan de Universiteit Pierre et Marie Curie, genodigde van het Collège de France om de leerstoel "Duurzame ontwikkeling, milieu en samenlevingen" te bekleden en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het Franse Agentschap voor Biodiversiteit. Ook is hij actief als gastdocent op verschillende scholen in het buitenland, omtrent de thematiek biodiversiteit in de stad.

Praktische informatie

  • Donderdag 26 september, 18.00 uur
  • Harmoniegebouw RUG, Marie Lokezaal, Oude Kijk in Het Jatstraat 26, 9712 EK Groningen
  • Korte films, ondertiteld in het Engels
  • Debat na afloop: Frans en Nederlands, simultaanvertaling

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Institut français Groningen
Guus Buter, g.buter@rug.nl , 050-3636107

Met dank aan het festival Le Temps Presse en de Green Office (RUG) .

Laatst gewijzigd:11 mei 2020 11:44

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...