Film & Science Night
In het kader van het 'groene jaar' ter gelegenheid van de Europese Nacht van de onderzoek(st)er, organiseren de Franse ambassade en het Institut français des Pays-Bas op 26 september de tweede editie van de Film & Science Night. Na de filmvertoning volgt een debat tussen vier internationale onderzoekers (Romain Mauger, Thomas Perrin, Marike Bontenbal en Gilles Bœuf), onder leiding van Marc Obéron, directeur van Le Temps Presse.

De korte films die tijdens Film & Science Night worden vertoond zijn geselecteerd door het Parijse festival Le Temps Presse. Het thema is Duurzame en leefbare steden en gemeenschappen en de films vestigen de aandacht op de grote uitdagingen waar metropolen wereldwijd voor staan. Na de films volgt een debat tussen vier internationale onderzoekers onder leiding van Marc Obéron, directeur van Le Temps Presse.
Programma
- 18.00 Welkomstcocktail en voorvertoning van portretten van vrouwelijke wetenschappers uit de fotoserie “Infinités Plurielles”. In opdracht van het Institut Français des Pays-Bas zijn er speciaal voor de Film & Science Night twee foto’s van Nederlandse vrouwen in de wetenschap aan toegevoegd.
- 18.30 Openingstoespraak
- 18.45 - 21.00 Vertoning van korte films en debat
Sprekers
- Romain Mauger is postdoctoraal onderzoeker aan Groningen Centre of Energy Law van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is momenteel betrokken bij een H2020-project met de titel SMILE - SMart IsLand Energy Systems, dat als doel heeft het bestaande wettelijke kader in de EU voor slimme netwerken (die onder andere elektriciteitsopslag, energie/warmtecombinatie, micronetten etc. bevatten) te evalueren en verbeteringen voor te stellen.
- Thomas Perrin is directeur van de Réseau Franco-Néerlandais en universitair docent ruimtelijke ordening en stedenbouw aan de Universiteit van Lille. Zijn onderzoek richt zich op regio's, regionalisme en territoriale samenwerking, cultuurbeleid en Europese integratie.
- Marike Bontenbal adviseert over Unesco’s mandaat voor wetenschap en innovatie en het maatschappelijk belang van wetenschap voor een duurzame toekomst. Behandelt diverse wetenschapsdossiers zoals Samenleving en Innovatie, Open Science en Wetenschapsethiek, en coördineert de Unesco biosfeergebieden, geoparken en leerstoelen in Nederland, alsmede het Nederlandse L'Oréal-Unesco‘for women in science’-programma.
- Gilles Bœuf is hoogleraar aan de Universiteit Pierre et Marie Curie, genodigde van het Collège de France om de leerstoel "Duurzame ontwikkeling, milieu en samenlevingen" te bekleden en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het Franse Agentschap voor Biodiversiteit. Ook is hij actief als gastdocent op verschillende scholen in het buitenland, omtrent de thematiek biodiversiteit in de stad.
Praktische informatie
- Donderdag 26 september, 18.00 uur
- Harmoniegebouw RUG, Marie Lokezaal, Oude Kijk in Het Jatstraat 26, 9712 EK Groningen
- Korte films, ondertiteld in het Engels
- Debat na afloop: Frans en Nederlands, simultaanvertaling
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Institut français Groningen
Guus Buter, g.buter@rug.nl , 050-3636107
Met dank aan het festival Le Temps Presse en de Green Office (RUG) .
Laatst gewijzigd: | 11 mei 2020 11:44 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...