Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

ZonMw subsidie voor twee Groningse sportonderzoeksprojecten

01 augustus 2019

In de tweede subsidieronde van het Onderzoeksprogramma Sport en Bewegen van ZonMw zijn acht projecten gehonoreerd voor ruim 5,4 miljoen euro in totaal. Twee daarvan zijn van Groningse onderzoekers verbonden aan RUG en UMCG. De beide projecten die ieder een subsidie van 750.000 euro ontvangen zijn:

 • Resilient athletes: A multidisciplinary personalized approach gaat over de veerkracht van sporters met als doel dat sporters de fysieke en mentale stressfactoren waar ze aan bloot staan, aan kunnen. Het betreft een project van het Sport Science Institute Groningen; projectleider is dr. Ruud den Hartigh (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen). Ruud den Hartigh: “Ons doel is om via nieuwe technieken risicoperiodes van individuele sporters te detecteren. Dit is belangrijk omdat sporters vaak zelf niet onderkennen dat hun veerkracht aan het afnemen is en dat zij in de gevarenzone zitten. Door fysieke en mentale data te combineren, en deze op een begrijpelijke manier met sporters en coaches te delen, kunnen op tijd effectieve maatregelen worden genomen, zoals het aanpassen van training- en wedstrijdschema’s.”
 • WheelPower: wheelchair sports and data science push it to the limit gaat over hoe het vermogen van atleten in een rolstoel geoptimaliseerd kan worden om hun wedstrijdprestatie te verbeteren.
  Bewegingswetenschapper dr. Riemer Vegter (Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG) is verantwoordelijk voor de uitvoering.

De projecten starten voor het einde van 2019 en hebben een looptijd van vier jaar.

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 20:42

Meer nieuws

 • 04 maart 2024

  Een plantaardige sensor

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.