Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

ZonMw subsidie voor twee Groningse sportonderzoeksprojecten

01 augustus 2019

In de tweede subsidieronde van het Onderzoeksprogramma Sport en Bewegen van ZonMw zijn acht projecten gehonoreerd voor ruim 5,4 miljoen euro in totaal. Twee daarvan zijn van Groningse onderzoekers verbonden aan RUG en UMCG. De beide projecten die ieder een subsidie van 750.000 euro ontvangen zijn:

 • Resilient athletes: A multidisciplinary personalized approach gaat over de veerkracht van sporters met als doel dat sporters de fysieke en mentale stressfactoren waar ze aan bloot staan, aan kunnen. Het betreft een project van het Sport Science Institute Groningen; projectleider is dr. Ruud den Hartigh (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen). Ruud den Hartigh: “Ons doel is om via nieuwe technieken risicoperiodes van individuele sporters te detecteren. Dit is belangrijk omdat sporters vaak zelf niet onderkennen dat hun veerkracht aan het afnemen is en dat zij in de gevarenzone zitten. Door fysieke en mentale data te combineren, en deze op een begrijpelijke manier met sporters en coaches te delen, kunnen op tijd effectieve maatregelen worden genomen, zoals het aanpassen van training- en wedstrijdschema’s.”
 • WheelPower: wheelchair sports and data science push it to the limit gaat over hoe het vermogen van atleten in een rolstoel geoptimaliseerd kan worden om hun wedstrijdprestatie te verbeteren.
  Bewegingswetenschapper dr. Riemer Vegter (Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG) is verantwoordelijk voor de uitvoering.

De projecten starten voor het einde van 2019 en hebben een looptijd van vier jaar.

Laatst gewijzigd:23 augustus 2019 16:31

Meer nieuws

 • 02 december 2019

  Podcast ‘In de Wetenschap’ met Caspar van den Berg

  In de Wetenschap is de podcast van de Rijksuniversiteit Groningen. Hierin hoor je interviews met onderzoekers, nieuws en reportages uit de Groningse academische wereld. De podcast is er voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en academisch...

 • 28 november 2019

  Edelherten reageren amper op wolvenurine in Nederland en Polen

  Grote carnivoren zoals wolven keren langzamerhand terug naar West-Europa, waaronder Nederland. Edelherten hebben hier ruim een eeuw in afwezigheid van wolven geleefd. De geur van wolvenurine maakt hen hierdoor niet waakzamer, laten onderzoekers van...

 • 28 november 2019

  Accreditatie voor studentenvereniging Vindicat

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen (HG) nemen het advies van de Accreditatiecommissie Studentenorganisaties over om studentenvereniging Vindicat atque Polit weer te accrediteren.