Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

ZonMw subsidie voor twee Groningse sportonderzoeksprojecten

01 augustus 2019

In de tweede subsidieronde van het Onderzoeksprogramma Sport en Bewegen van ZonMw zijn acht projecten gehonoreerd voor ruim 5,4 miljoen euro in totaal. Twee daarvan zijn van Groningse onderzoekers verbonden aan RUG en UMCG. De beide projecten die ieder een subsidie van 750.000 euro ontvangen zijn:

 • Resilient athletes: A multidisciplinary personalized approach gaat over de veerkracht van sporters met als doel dat sporters de fysieke en mentale stressfactoren waar ze aan bloot staan, aan kunnen. Het betreft een project van het Sport Science Institute Groningen; uitgevoerd door dr. Ruud den Hartigh (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen), prof. dr. Koen Lemmink (UMCG) en prof. dr. Nico van Yperen (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen). Hoogleraar Van Yperen: “Ons doel is om via nieuwe technieken risicoperiodes van individuele sporters te detecteren. Dit is belangrijk omdat sporters vaak zelf niet onderkennen dat hun veerkracht aan het afnemen is en dat zij in de gevarenzone zitten. Door fysieke en mentale data te combineren, en deze op een begrijpelijke manier met sporters en coaches te delen, kunnen op tijd effectieve maatregelen worden genomen, zoals het aanpassen van training- en wedstrijdschema’s.”
 • WheelPower: wheelchair sports and data science push it to the limit gaat over hoe het vermogen van atleten in een rolstoel geoptimaliseerd kan worden om hun wedstrijdprestatie te verbeteren.
  Bewegingswetenschapper dr. Riemer Vegter (Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG) is verantwoordelijk voor de uitvoering.

De projecten starten voor het einde van 2019 en hebben een looptijd van vier jaar.

Laatst gewijzigd:02 augustus 2019 10:06

Meer nieuws

 • 13 augustus 2019

  Eat, sleep, recycle

  De 51e editie van de KEI-week staat in het teken van duurzaamheid. De afgelopen jaren zijn steeds meer duurzame initiatieven gestart en bestaande projecten verbeterd. Stichting KEI wil studenten inspireren en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid...

 • 12 augustus 2019

  Geen verband tussen koude winters en Arctische klimaatverandering

  Recente studies naar de relatie tussen de afname van zee-ijs op de Noordpool en ijskoude winters op gematigde breedtes, zoals de Polar Vortex koudegolven in Noord-Amerika, lijken te suggereren dat er een verband is tussen koude winters en Arctische...

 • 30 juli 2019

  De Universiteit van Noorderzon

  Op donderdag 15 augustus a.s. barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen een stuk slimmer thuis van de festiviteiten dankzij de Universiteit van Noorderzon. De RUG, dé universiteit...