Uitsterven van IJslandse walrus viel samen met Noorse kolonisatie

Wetenschappers van het Arctisch Centrum aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben een ‘lang geleden uitgestorven’ populatie walrussen ontdekt die gedijde in de wateren rond IJsland toen dit nog een ongerepte wildernis was. Deze unieke populatie werd in korte tijd uitgeroeid door Noorse kolonisten die zo’n 1100 jaar geleden voet aan land zetten in IJsland. Deze kolonisten waren vooral uit op economisch gewin: het ivoor van de slagtanden van de walrus was een luxeartikel en bracht in heel middeleeuws Europa veel geld op.
Het uitsterven van deze walrussen is een van de vroegste voorbeelden van commerciële roofbouw op de natuurlijke bronnen van het noordpoolgebied. De grootschalige uitroeiing van veel andere arctische zeezoogdieren werd aangevoerd door Nederlandse walvisvaarders die vanaf het begin van de zeventiende eeuw opereerden vanuit Svalbard (Spitsbergen).
Zie voor het volledige bericht de Engelse versie, klik hiervoor rechtsboven op de Britse vlag. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Biology and Evolution.
Laatst gewijzigd: | 02 december 2024 13:33 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...