Wageningen en Groningen onderzoeken samen natuurinclusieve landbouw in Noord-Nederland
Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Wageningen University & Research (WUR) hebben besloten nauwer te gaan samenwerken op het gebied van natuurinclusieve- en kringlooplandbouw en de daaraan gerelateerde plattelandsontwikkeling in Noord-Nederland. Hiervoor hebben RUG-bestuursvoorzitter Jouke de Vries en WUR-rector Arthur Mol op woensdag 17 juli jl. een intentieverklaring ondertekend.

De Nederlandse landbouw is in transitie, aangespoord door het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en de visie van het Ministerie van LNV ‘Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden’, maar bijvoorbeeld ook het Klimaatakkoord. Noord-Nederland is aangemerkt als de regio met inspirerende proefgebieden, om met bestaande en nieuwe kennis de transitie in de praktijk vorm en inhoud te geven.
Complementaire kennis
In april jl. is binnen de Agro Agenda Noord-Nederland een Kwaliteitsbeeld 2030 voor een natuurinclusieve- en kringlooplandbouw geschetst. Daar zijn ook RUG en WUR bij aangesloten. Voor deze ambities zijn of worden programma’s opgezet zoals het Uitvoeringsplan Kringlooplandbouw, de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw Noord-Nederland, en diverse pilots van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid, van Staatsbosbeheer, het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, en van Programma Vitaal Platteland. Elk van deze programma’s kent een kennisagenda gericht op innovatie en leren door te doen. Hiervoor worden RUG en WUR uitgedaagd samen op te trekken met de complementaire kennis van de beide onderzoeksinstituten, en daarbij andere kennisinstellingen te betrekken.
Duurzame uitdaging
Jouke de Vries: “Wij pakken deze duurzame onderzoeksuitdaging graag samen met de WUR op. Het doel is een overkoepelend kennis- en innovatieplan voor de landbouwprogramma’s hier in het Noorden, maar ook elders. Voor de planontwikkeling organiseren we dit najaar een gemeenschappelijke werkconferentie in Leeuwarden met deelname van onderzoekers van RUG en WUR, en natuurlijk externe partners.”
Volgens Arthur Mol, rector van WUR, bouwt de samenwerking voort op de al meer dan dertig initiatieven die WUR nu in Noord-Nederland heeft op het terrein van natuurinclusieve landbouw, naast Dairy Campus, Valthermond en Wetsus. “Verdere samenwerking met RUG zal dit onderzoek versterken en verdiepen.”







Laatst gewijzigd: | 22 januari 2021 10:27 |
Meer nieuws
-
29 april 2025
Impact | Rubber recycling
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.
-
29 april 2025
Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...
-
28 april 2025
Bouwen aan slimme oplossingen voor een dynamische wereld
Dynamische systemen – wiskundige modellen die beschrijven hoe processen zich ontwikkelen door de tijd – zijn cruciaal voor veel van de moderne wereld. Maar de grote uitdaging is om ervoor te zorgen dat deze systemen specifieke doelen bereiken. Dat...