Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Positieve uitkomst tussentijdse evaluatie promotieonderwijs aan de RUG

01 juli 2019

Het onafhankelijke onderzoeksbureau CHEPS concludeert dat de Groningse invulling van het experiment promotieonderwijs goed verloopt. Het onderzoeksrapport werd op vrijdag 28 juni door het Ministerie van OCW gepubliceerd. Eerder werd dezelfde conclusie al getrokken na twee zelfevaluaties die gecoördineerd werden door de Groningse Graduate Schools.

Het zeer uitgebreide rapport beschrijft de wijze waarop het programma in de eerste twee jaar aan zowel de RUG als de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is vormgegeven. Er is gekeken naar de achtergrond, de procedure en de voorlopige uitkomst van het ‘Experiment Promotieonderwijs’ De RUG is blij te constateren dat deze externe evaluatie de conclusies uit de eerdere door de Groningen Graduate Schools gecoördineerde zelfevaluaties bevestigt. Hieruit bleek al dat de invulling van het experiment promotieonderwijs door de RUG niet alleen ruimschoots voldoet aan alle eisen die door de Minister in het besluit ‘experiment promotieonderwijs’ geformuleerd zijn, maar ook dat er, in het kader van het experiment, een uniek opleidingsprogramma voor promovendi is ontwikkeld.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is, in het kader van het landelijke ‘Experiment Promotieonderwijs’, in september 2016 van start gegaan met een nieuw promotieopleidingsprogramma dat plaats bood aan in eerste instantie 850 promotiestudenten.
Binnen dit programma promotieonderwijs hebben promovendi de status van student, kunnen ze hun onderzoek in hoge mate zelf vormgeven en worden ze gericht opgeleid voor een carrière na hun promotie.

Het programma ligt goed op schema.

De eerste doelstelling is meer studenten de mogelijkheid te geven om te promoveren en daardoor op termijn voor de kennissamenleving meer hoogopgeleide kenniswerkers af te leveren. Dit is belangrijk, want Nederland heeft, zoals de OESO in ook haar meest recente rapportage duidelijk laat zien, vergeleken met andere kennisintensieve landen relatief weinig gepromoveerden. Dankzij het programma is in Groningen het aantal promotieplaatsen in de eerste geldstroom aanzienlijk verhoogd, hetgeen naar verwachting zal resulteren in een toename van het aantal promoties in Groningen met 20%, vanaf 2021.
De tweede doelstelling is het vergroten van de mogelijkheid om een eigen promotieonderzoeksvoorstel in te dienen. Binnen de Groningse researchmasters is ruimte om een dergelijk voorstel te schrijven en dankzij het groot aantal beschikbare plaatsen binnen het programma is de kans op honorering groot. Ook dit is belangrijk want hiermee wordt een impuls gegeven aan universitair onderzoek gedreven door nieuwsgierigheid.
De derde doelstelling is het verzorgen van een opleiding die goed voorbereidt op een baan na promotie. Hiervoor is in het kader van het programma een nieuw en uitgebreid cursus- en workshoppakket ontwikkeld: de ‘Career Perspectives Series’.

Promotiestudenten zijn tevreden

Als onderdeel van de evaluatie van het programma zijn er, in mei 2017 en september 2018, enquêtes uitgevoerd onder alle eerste- en tweedejaarspromovendi (promotiestudenten en werknemerpromovendi). De uitkomsten laten zien dat promotiestudenten gemiddeld ongeveer net zo tevreden zijn als werknemerpromovendi. Hun inkomen vinden ze weliswaar te laag, maar op de vraag of ze er weer voor zouden kiezen om promotiestudent te worden, antwoordt de meerderheid met ‘ja’.

Er is de komende tijd behoefte aan continuïteit; de RUG zou hiervoor 500 extra plaatsen willen invullen.

Bij de start van het programma heeft de RUG toestemming gekregen om gedurende vijf jaar 850 promotiestudenten in te laten stromen. Dit aantal is nu, een kleine drie jaar later, al ingevuld. Er zijn niet alleen veel masterstudenten die doorstromen naar een promotiestudentpositie, maar daarnaast zijn er ook veel internationale promovendi met eigen beurs in het programma opgenomen. Hierdoor hebben zij een duidelijke sociale en juridische status gekregen. Uitbreiding van het aantal plaatsen zou het mogelijk maken om het programma ook in het vierde en vijfde jaar te continueren op het huidige niveau. Verhoging van het aantal is ook essentieel om het experiment goed, met voldoende statistische onderbouwing, te kunnen evalueren in 2021. De RUG wil dan ook graag een aanvraag voor participatie in een tweede ronde indienen.

Laatst gewijzigd:06 april 2021 10:33
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...