Miljoen euro voor Parkinsononderzoek Arjan Kortholt
Prof. dr. Arjan Kortholt van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) ontvangt een bijzondere subsidie van de Turkse Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad Tubitak. Het bedrag van ruim één miljoen euro is bedoeld voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson (PD), waarvoor onder meer vijf (waarschijnlijk ‘double degree’) PhD-studenten kunnen worden aangesteld.
Doel van dit onderzoek is nieuwe remmers van het enzym Leucine-rich repeat kinase 2 (LRRK2) te testen en te ontwikkelen. LRRK2 speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van PD; vaak is er bij Parkinsonpatiënten een overproductie te constateren.
Kortholt zal in zijn satelietlab bij de Süleyman Demirel University in Isparta, Turkije samen met dr. Nihan Cankara monsters van Parkinsonpatiënten genetisch en biochemisch karakteriseren met het oog op mogelijke LRRK2-remmers en op biomarkers voor PD in het algemeen.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:41 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...