Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Wetenschappers Jacob Jolij en Martijn Wieling doen onderzoek op Lowlands Science

20 mei 2019

Maar liefst drie onderzoekers van de RUG doen mee aan het wetenschapsprogramma op Lowlands, Lowlands Science. Cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij gaat onderzoeken of we met onze gemoedstoestand apparaten kunnen beïnvloeden. Bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse Taal en Cultuur Martijn Wieling houdt zich samen met Gregory Mills bezig met de vraag ‘Hoe ontstaat en verandert een taal?’

Jacob Jolij

The Lowlands Consciousness Field Project

Dr. Jacob Jolij bestudeert in hoeverre onze waarneming samenhangt met de realiteit. Tijdens Lowlands Science houdt Jolij zich bezig met het Lowlands Consciousness Field Project. Door het plaatsen van toevalsgeneratoren – apparaten die een willekeurig getal produceren – op het Lowlandsterrein wil zijn onderzoekgroep kijken of de stemming op Lowlands een effect heeft op de getallen die de toevalsgenerator toont.

Martijn Wieling

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Tijdens het onderzoek onder leiding van prof. dr. Martijn Wieling en Gregory Mills bedenken we een nieuwe taal. Maar hoe snel ontstaat een nieuwe taal wanneer sprekers slechts een paar klanken mogen gebruiken om met elkaar te kunnen communiceren? En verandert de uitspraak van die klanken tijdens het communiceren onder invloed van de andere spreker? Tijdens het experiment wordt niet alleen de uitspraak, maar worden ook de tongbewegingen opgenomen door middel van een echoscopie apparaat. Martijn Wieling was vorig jaar ook onderdeel van Lowlands Science met het onderzoek Grenzeloos lallen.

Lowlands Science

Lowlands is een jaarlijks festival met 60.000 bezoekers, waar muziek, theater, comedy en cultuur de hoofdrol spelen. Sinds 4 jaar vormt Lowlands Science een prominent programmaonderdeel waarvoor Lowlands-bezoekers dagelijks in de rij staan om mee te doen aan uiteenlopende onderzoeken. Op het festivalterrein staat een uitgebreid lab waarin festivalbezoekers omwille van de wetenschap onderdeel worden van experimenten. Lowlands vindt plaats van 16 t/m 18 augustus 2019.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:11 mei 2020 16:21

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 17 mei 2021

  ‘Jongeren stimuleren, dat is mijn belangrijkste taak’

  Vierenhalf jaar geleden ontving hij de Nobelprijs. Tijdens de uitreiking in Stockholm nam Ben Feringa zich voor: nu ga ik wetenschap op de kaart zetten. Zijn missie krijgt een nieuwe impuls met de oprichting van het Ben Feringa Fonds, bedoeld om de...

 • 10 mei 2021

  ‘Gun dementerenden meer vrijheid hun sociale leven vorm te geven’

  Thuiswonende ouderen met geheugenproblemen zijn buitengewoon vindingrijk om zelf controle te houden over hun activiteiten buitenshuis. Demografen Jodi Sturge en Mirjam Klaassens zijn onder de indruk. ‘Of deze mensen meer kunnen dan we denken? Nee,...