Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Wetenschappers Jacob Jolij en Martijn Wieling doen onderzoek op Lowlands Science

20 mei 2019

Maar liefst drie onderzoekers van de RUG doen mee aan het wetenschapsprogramma op Lowlands, Lowlands Science. Cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij gaat onderzoeken of we met onze gemoedstoestand apparaten kunnen beïnvloeden. Bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse Taal en Cultuur Martijn Wieling houdt zich samen met Gregory Mills bezig met de vraag ‘Hoe ontstaat en verandert een taal?’

Jacob Jolij

The Lowlands Consciousness Field Project

Dr. Jacob Jolij bestudeert in hoeverre onze waarneming samenhangt met de realiteit. Tijdens Lowlands Science houdt Jolij zich bezig met het Lowlands Consciousness Field Project. Door het plaatsen van toevalsgeneratoren – apparaten die een willekeurig getal produceren – op het Lowlandsterrein wil zijn onderzoekgroep kijken of de stemming op Lowlands een effect heeft op de getallen die de toevalsgenerator toont.

Martijn Wieling

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Tijdens het onderzoek onder leiding van prof. dr. Martijn Wieling en Gregory Mills bedenken we een nieuwe taal. Maar hoe snel ontstaat een nieuwe taal wanneer sprekers slechts een paar klanken mogen gebruiken om met elkaar te kunnen communiceren? En verandert de uitspraak van die klanken tijdens het communiceren onder invloed van de andere spreker? Tijdens het experiment wordt niet alleen de uitspraak, maar worden ook de tongbewegingen opgenomen door middel van een echoscopie apparaat. Martijn Wieling was vorig jaar ook onderdeel van Lowlands Science met het onderzoek Grenzeloos lallen.

Lowlands Science

Lowlands is een jaarlijks festival met 60.000 bezoekers, waar muziek, theater, comedy en cultuur de hoofdrol spelen. Sinds 4 jaar vormt Lowlands Science een prominent programmaonderdeel waarvoor Lowlands-bezoekers dagelijks in de rij staan om mee te doen aan uiteenlopende onderzoeken. Op het festivalterrein staat een uitgebreid lab waarin festivalbezoekers omwille van de wetenschap onderdeel worden van experimenten. Lowlands vindt plaats van 16 t/m 18 augustus 2019.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:21 mei 2019 12:10

Meer nieuws

 • 22 januari 2020

  Kadavers belangrijk voor planten en insecten in de Oostvaardersplassen

  Het laten liggen van dode herten in natuurgebied de Oostvaardersplassen heeft een positief effect op de biodiversiteit in het gebied. De kadavers zorgen niet alleen voor veel meer insecten en andere geleedpotigen op de korte termijn, maar ook op de...

 • 21 januari 2020

  Mijlpaal MICADO-instrument voor de Extremely Large Telescope

  MICADO, het eerste speciaal voor ESO’s Extremely Large Telescope (ELT) ontwikkelde camerasysteem, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Het MICADO-consortium is, samen met een groep van externe deskundigen van over de hele wereld, een week lang bijeen...

 • 17 januari 2020

  Weinig onvrede over AZC's, veel onvrede over de overheid

  Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben van 2016 tot 2019 meningen over asielzoekers onderzocht in een representatieve steekproef van meer dan 1.200 Nederlanders, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum...