Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Wetenschappers Jacob Jolij en Martijn Wieling doen onderzoek op Lowlands Science

20 mei 2019

Maar liefst drie onderzoekers van de RUG doen mee aan het wetenschapsprogramma op Lowlands, Lowlands Science. Cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij gaat onderzoeken of we met onze gemoedstoestand apparaten kunnen beïnvloeden. Bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse Taal en Cultuur Martijn Wieling houdt zich samen met Gregory Mills bezig met de vraag ‘Hoe ontstaat en verandert een taal?’

Jacob Jolij

The Lowlands Consciousness Field Project

Dr. Jacob Jolij bestudeert in hoeverre onze waarneming samenhangt met de realiteit. Tijdens Lowlands Science houdt Jolij zich bezig met het Lowlands Consciousness Field Project. Door het plaatsen van toevalsgeneratoren – apparaten die een willekeurig getal produceren – op het Lowlandsterrein wil zijn onderzoekgroep kijken of de stemming op Lowlands een effect heeft op de getallen die de toevalsgenerator toont.

Martijn Wieling

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Tijdens het onderzoek onder leiding van prof. dr. Martijn Wieling en Gregory Mills bedenken we een nieuwe taal. Maar hoe snel ontstaat een nieuwe taal wanneer sprekers slechts een paar klanken mogen gebruiken om met elkaar te kunnen communiceren? En verandert de uitspraak van die klanken tijdens het communiceren onder invloed van de andere spreker? Tijdens het experiment wordt niet alleen de uitspraak, maar worden ook de tongbewegingen opgenomen door middel van een echoscopie apparaat. Martijn Wieling was vorig jaar ook onderdeel van Lowlands Science met het onderzoek Grenzeloos lallen.

Lowlands Science

Lowlands is een jaarlijks festival met 60.000 bezoekers, waar muziek, theater, comedy en cultuur de hoofdrol spelen. Sinds 4 jaar vormt Lowlands Science een prominent programmaonderdeel waarvoor Lowlands-bezoekers dagelijks in de rij staan om mee te doen aan uiteenlopende onderzoeken. Op het festivalterrein staat een uitgebreid lab waarin festivalbezoekers omwille van de wetenschap onderdeel worden van experimenten. Lowlands vindt plaats van 16 t/m 18 augustus 2019.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:12 april 2022 16:21

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.