Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Nederlandse Astronomenclub is nu Koninklijk

27 mei 2019
astronomenclub met predicaat

Bij Koninklijk Besluit heeft de honderd jaar oude vakvereniging van Nederlandse en Vlaamse sterrenkundigen het predicaat ‘Koninklijk’ gekregen. Sinds maandag 27 mei gaat de vereniging door het leven als de Koninklijke Nederlandse Astronomenclub (KNA – in het Engels: Royal Netherlands Astronomical Society).

De formele overhandiging van het Koninklijke Predicaat vond plaats op maandag 27 mei om 12.00 uur, door de Groningse Commissaris van de Koning René Paas, tijdens de eerste dag van de jaarlijkse Nederlandse Astronomenconferentie. Voorzitter prof.dr. Peter Barthel mocht namens het KNA-bestuur de oorkonde behorend bij het Predicaat in ontvangst nemen. Omdat zowel de voorzitter als de secretaris aan het Kapteyn Instituut van de RUG verbonden zijn, komt de oorkonde hier te hangen.

De Koninklijke Nederlandse Astronomenclub is de beroepsvereniging van astronomen in Nederland en België. De KNA is opgericht op 5 oktober 1918. De club telt op dit moment 441 leden: 309 in Nederland en België, en 132 in het buitenland. De KNA stelt zich ten doel: "de studie der sterrenkunde in Nederland te bevorderen" (citaat uit het reglement). Daartoe stimuleert de KNA het onderwijs in de sterrenkunde in basis en middelbaar onderwijs en wordt eenmaal per jaar de Nederlandse Astronomenconferentie georganiseerd.

Laatst gewijzigd:29 mei 2019 14:42

Meer nieuws

 • 11 juli 2019

  RUG realiseert sterrenwacht in donker Lauwersmeergebied

  Het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen werkt aan een concreet plan voor een nieuwe sterrenwacht in het Dark Sky Park Lauwersmeer. De sterrenwacht wordt geplaatst bij het Activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer in Lauwersoog...

 • 08 juli 2019

  Zeven RUG-projecten krijgen financiering via de NWA Ideeëngenerator

  De NWO heeft aan 37 out-of-the-box onderzoeksideeën financiering toegekend vanuit de Ideeëngenerator. Een belangrijk kenmerk van de projecten is een mogelijke maatschappelijke impact. Elk van de onderzoekers krijgt 50.000 euro beschikbaar om met samen...

 • 26 juni 2019

  Eerste bouwfase Feringa Building op Zernike Campus vanaf 1 juli

  Op 1 juli 2019 start aannemer Ballast Nedam met de eerste fase van de bouw van de nieuwe Feringa Building voor de Faculty of Science and Engineering (FSE) van de Rijksuniversiteit Groningen. De Feringa Building op de Zernike Campus krijgt de vorm van...