Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Nederlandse Astronomenclub is nu Koninklijk

27 mei 2019
astronomenclub met predicaat

Bij Koninklijk Besluit heeft de honderd jaar oude vakvereniging van Nederlandse en Vlaamse sterrenkundigen het predicaat ‘Koninklijk’ gekregen. Sinds maandag 27 mei gaat de vereniging door het leven als de Koninklijke Nederlandse Astronomenclub (KNA – in het Engels: Royal Netherlands Astronomical Society).

De formele overhandiging van het Koninklijke Predicaat vond plaats op maandag 27 mei om 12.00 uur, door de Groningse Commissaris van de Koning René Paas, tijdens de eerste dag van de jaarlijkse Nederlandse Astronomenconferentie. Voorzitter prof.dr. Peter Barthel mocht namens het KNA-bestuur de oorkonde behorend bij het Predicaat in ontvangst nemen. Omdat zowel de voorzitter als de secretaris aan het Kapteyn Instituut van de RUG verbonden zijn, komt de oorkonde hier te hangen.

De Koninklijke Nederlandse Astronomenclub is de beroepsvereniging van astronomen in Nederland en België. De KNA is opgericht op 5 oktober 1918. De club telt op dit moment 441 leden: 309 in Nederland en België, en 132 in het buitenland. De KNA stelt zich ten doel: "de studie der sterrenkunde in Nederland te bevorderen" (citaat uit het reglement). Daartoe stimuleert de KNA het onderwijs in de sterrenkunde in basis en middelbaar onderwijs en wordt eenmaal per jaar de Nederlandse Astronomenconferentie georganiseerd.

Laatst gewijzigd:11 mei 2020 16:25

Meer nieuws

 • 13 april 2021

  Zwarte gaten eten graag, maar hebben verschillende tafelmanieren

  Alle superzware centrale zwarte gaten in sterrenstelsels blijken periodes te hebben dat ze materie uit hun nabije omgeving verorberen. Maar verder houden de overeenkomsten wel zo'n beetje op. Dat blijkt uit onderzoek van sterrenkundigen uit...

 • 30 maart 2021

  Geconfronteerd met Parkinson: is er hoop op genezing?

  Promovendus Laura Nederveen doet onderzoek naar Parkinson aan de RUG. Ze kijkt daarbij meer naar de achterliggende oorzaken, dan naar de directe toepassing van die kennis. Tot haar oom Parkinson krijgt.

 • 25 maart 2021

  De Young Academy Groningen verwelkomt zeven nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) verwelkomt zeven nieuwe leden. De YAG is een groep getalenteerde, enthousiaste en ambitieuze jonge onderzoekers uit verschillende vakgebieden van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. Leden hebben een passie...