Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Nederlandse Astronomenclub is nu Koninklijk

27 mei 2019
astronomenclub met predicaat

Bij Koninklijk Besluit heeft de honderd jaar oude vakvereniging van Nederlandse en Vlaamse sterrenkundigen het predicaat ‘Koninklijk’ gekregen. Sinds maandag 27 mei gaat de vereniging door het leven als de Koninklijke Nederlandse Astronomenclub (KNA – in het Engels: Royal Netherlands Astronomical Society).

De formele overhandiging van het Koninklijke Predicaat vond plaats op maandag 27 mei om 12.00 uur, door de Groningse Commissaris van de Koning René Paas, tijdens de eerste dag van de jaarlijkse Nederlandse Astronomenconferentie. Voorzitter prof.dr. Peter Barthel mocht namens het KNA-bestuur de oorkonde behorend bij het Predicaat in ontvangst nemen. Omdat zowel de voorzitter als de secretaris aan het Kapteyn Instituut van de RUG verbonden zijn, komt de oorkonde hier te hangen.

De Koninklijke Nederlandse Astronomenclub is de beroepsvereniging van astronomen in Nederland en België. De KNA is opgericht op 5 oktober 1918. De club telt op dit moment 441 leden: 309 in Nederland en België, en 132 in het buitenland. De KNA stelt zich ten doel: "de studie der sterrenkunde in Nederland te bevorderen" (citaat uit het reglement). Daartoe stimuleert de KNA het onderwijs in de sterrenkunde in basis en middelbaar onderwijs en wordt eenmaal per jaar de Nederlandse Astronomenconferentie georganiseerd.

Laatst gewijzigd:29 mei 2019 14:42

Meer nieuws

 • 11 oktober 2019

  Gronings Solar Racing team van start in Australië

  Na twee jaar hard werken staat het Groningse Top Dutch Solar Racing team zondag 13 oktober aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het team bestaat uit studenten van de Hanzehogeschool, de RUG en het Noorderpoort. Afgelopen...

 • 11 oktober 2019

  Kick-off Young Science and Engineering Network (YSEN)

  Kick-off Young Science and Engineering Network (YSEN)

 • 08 oktober 2019

  Walvissen op de korrel

  Genetica, daar had hij als student een hekel aan. En walvissen waren ook niet direct zijn lievelingsdieren. Toch is Per Palsbøll nu een wereldwijd expert in de genetica van walvissen. De man die genetische tagging introduceerde om individuele walvissen...