Nederlandse Astronomenclub is nu Koninklijk

Bij Koninklijk Besluit heeft de honderd jaar oude vakvereniging van Nederlandse en Vlaamse sterrenkundigen het predicaat ‘Koninklijk’ gekregen. Sinds maandag 27 mei gaat de vereniging door het leven als de Koninklijke Nederlandse Astronomenclub (KNA – in het Engels: Royal Netherlands Astronomical Society).
De formele overhandiging van het Koninklijke Predicaat vond plaats op maandag 27 mei om 12.00 uur, door de Groningse Commissaris van de Koning René Paas, tijdens de eerste dag van de jaarlijkse Nederlandse Astronomenconferentie. Voorzitter prof.dr. Peter Barthel mocht namens het KNA-bestuur de oorkonde behorend bij het Predicaat in ontvangst nemen. Omdat zowel de voorzitter als de secretaris aan het Kapteyn Instituut van de RUG verbonden zijn, komt de oorkonde hier te hangen.
De Koninklijke Nederlandse Astronomenclub is de beroepsvereniging van astronomen in Nederland en België. De KNA is opgericht op 5 oktober 1918. De club telt op dit moment 441 leden: 309 in Nederland en België, en 132 in het buitenland. De KNA stelt zich ten doel: "de studie der sterrenkunde in Nederland te bevorderen" (citaat uit het reglement). Daartoe stimuleert de KNA het onderwijs in de sterrenkunde in basis en middelbaar onderwijs en wordt eenmaal per jaar de Nederlandse Astronomenconferentie georganiseerd.
Laatst gewijzigd: | 11 mei 2020 16:25 |
Meer nieuws
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor circulaire biogebaseerde materialen
Prof. dr. Anastasiia Krushynska ontvangt een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) subsidie van EUR 600.000 om innovatieve technologieën te helpen ontwikkelen voor het omzetten van laagwaardig organisch afval in duurzame, recyclebare materialen.