Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Staatssecretaris Keijzer bezoekt RUG-robots op Hannover Messe

02 april 2019

Vandaag, 2 april 16.00 uur, bezocht staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) de zelflerende robots van de Rijksuniversiteit Groningen op de Hannover Messe, de grootste beurs voor de technologische industrie. De robotteams trokken afgelopen beursdagen al veel de aandacht. De universiteit staat samen met een grote groep Noord-Nederlandse bedrijven op de stand “Region of Smart Factories”. De bedrijven specialiseren zich in het bouwen van moderne fabrieken. Noord-Nederland staat voor de 6e keer op rij op de Hannover Messe.

De Noordelijke inbreng op de Hannover Messe staat dit jaar in het teken van ‘kunstmatige intelligentie.’ Door de nieuwste generatie computertechnologie worden producten zelflerend en gaan steeds betere presentaties leveren doordat ze zich aanpassen aan de gebruiker. Noord-Nederland wil op dit gebied voorop lopen.

Demonstratieprojecten
Om de wereld te overtuigen zijn er in de Noordelijke stand allerlei demonstratieprojecten waaronder de robots van het RUG research institute ENTEG (Engineering and Technology Institute Groningen). Deze robots voeren in teamverband taken uit. Verder presenteert Philips uit Drachten en Target uit Groningen een scheerapparaat met ingebouwde intelligentie.

Staatssecretaris Keijzer (2e van rechts) bestuurt robotteam 1 op de beursvloer van de Hannover Messe
Staatssecretaris Keijzer (2e van rechts) bestuurt robotteam 1 op de beursvloer van de Hannover Messe

JB Besturingstechniek uit het Friese Oosterwolde toont een zelflerende sorteermachine en Cosmonio uit Leeuwarden en Demcon uit Groningen passen kunstmatige intelligentie toe om meettechnieken te verfijnen. De Drentse delegatie bestaat uit Sustainder, een start-up dat succesvol is met intelligentie straatverlichting en Technologie Added uit Emmen, waar MKB bedrijven van slimme en duurzame producten samen onder een dak produceren.

Nieuwe banen
Volgens Hans Praat van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (de NOM), die de delegatie aanvoert, is de keuze voor kunstmatige intelligentie als uithangbord voor de Noordelijke technologiesector, begrijpelijk. “Noord Nederland is sterk in digitalisering, kunstmatige intelligentie en Smart Factories. Die combinatie gaat ons in de toekomst een schone economie en veel nieuwe en goede banen opleveren.”

De robots trokken veel de aandacht op de beursvloer
De robots trokken veel de aandacht op de beursvloer

Staatsecretaris geeft startsein voor Deltaplan digitalisering
Noord-Nederland loopt voorop qua digitalisering maar het midden- en kleinbedrijf heeft juist moeite om aan te haken. Daarom lanceert staatsecretaris Mona Keijzer dinsdag 2 april samen met onder andere de FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, en de Koninklijke Metaalunie een Deltaplan om deze bedrijven versneld het pad van digitalisering op te krijgen. De belangstelling voor deze technologiebeurs vanuit het Noorden wordt elk jaar groter. Woensdag gaat er een bus met 50 ondernemers naar Hannover en donderdag gaan er 100 techniek-studenten. De beurs duurt nog tot aanstaande vrijdag.

Laatst gewijzigd:03 januari 2020 11:36

Meer nieuws

 • 13 mei 2024

  ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

  Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

 • 07 mei 2024

  Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

  Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei