Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG compenseert extra uren Yantai maximaal

Onderzoek Ecorys naar urenverantwoording gepresenteerd
28 februari 2019

De Raad van Toezicht (RvT) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft in oktober 2018 Leendert Klaassen gevraagd een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de verantwoording van de uren ter voorbereiding van de branch campus Yantai in China. Het onafhankelijke bureau Ecorys heeft dit onderzoek in opdracht van dhr. Klaassen uitgevoerd en een rapport opgeleverd. De conclusie van de RvT en het College van Bestuur is dat er meer uren uit de private middelen van de universiteit moeten worden verrekend dan aanvankelijk verantwoord. Ecorys laat verschillende berekeningen zien. De RUG kiest ervoor om de maximale variant te compenseren. Het gaat in totaal om €669.000,-. Dit bedrag wordt in 2018 uit private middelen van de RUG overgeboekt naar de publieke reserve.

Voorzitter van de RvT Tjibbe Joustra: “Het onderzoek is degelijk uitgevoerd en geeft een goed beeld van de situatie. De RvT neemt de conclusies en aanbevelingen, met inachtneming van de gemaakte nuanceringen, dan ook over.”

Collegevoorzitter Jouke de Vries: “De plannen voor de branch campus Yantai hebben voor discussie en onrust gezorgd. Ik heb bij mijn aantreden aangegeven dat we het Yantai-project versneld gaan afbouwen en het Chinabeleid herijken. Lopende activiteiten van de projectteams bij de faculteiten Science & Engineering en Ruimtelijke Wetenschappen zijn inmiddels beëindigd. Met de compensatie van de uren zetten we een belangrijke stap in het afsluiten van dit dossier.”

De RUG zal de aanbevelingen uit het rapport dus overnemen. De universiteit heeft eerder gehandeld op basis van de tussen 2015 en 2017 beschikbare informatie en adviezen van het Ministerie van OCW. Juist om achteraf elke schijn van onregelmatigheden te voorkomen, heeft de RUG vooraf advies gevraagd aan het Ministerie. De constatering van Ecorys is dat er nog steeds geen duidelijke richtlijnen zijn voor het verantwoorden van private activiteiten, zoals de branch campus Yantai, ondanks dat toenmalig minister Bussemaker eerder heeft gezegd dat verduidelijking van regelgeving noodzakelijk is.

Duidelijkheid

De RUG wacht echter niet langer af en schept nu zelf duidelijkheid door in dit geval te kiezen voor de maximale variant van private bekostiging, waarin bijvoorbeeld ook de uren die werden besteed aan overleg met de medezeggenschap en gesprekken tussen CvB en faculteitsbesturen privaat worden gefinancierd. De RUG is voornemens dit te verantwoorden in de jaarrekening over 2018. De Universiteitsraad is op de hoogte gesteld van de bevindingen van het rapport en in de gelegenheid gesteld hierover vragen te stellen aan de onafhankelijke rapporteur, Ecorys, de RvT en het CvB.

Aanleiding

De aanleiding voor het onderzoek was bezorgdheid in de Universiteitsraad over de urenregistratie met betrekking tot de plannen voor een branch campus in Yantai. Met het Ecorys rapport is helderheid geschapen over de verantwoording van de uren.

Laatst gewijzigd:30 april 2020 15:38
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...