Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

16 januari 2019

Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

Intelligente materialen gaan vooruit

De natuur inspireert onderzoekers om nieuwe intelligente materialen te creëren die op hun omgeving reageren. Het onderzoek van dr. Michael Lerch streeft ernaar borstels op een oppervlakte op nanoschaal te ontwerpen waarvan de bewegingen gecontroleerd kunnen worden door verschillende kleuren licht. Lerch gaat 24 maanden onderzoek verrichten aan Harvard University in de Verenigde Staten.

Medische beelden als gids voor betere kankerbehandeling

Met de groeiende hoeveelheid medische beelden kan beter worden voorspeld welke patiënten minder goed op de kankerbehandeling reageren. Sanne van Dijk gaat innovatieve predictiemodellen ontwikkelen, om deze vervolgens te gebruiken om hoog-risico patiënten te selecteren voor een nieuwe intensieve tumor bestralingsbehandeling. Van Dijk zal 24 maanden werken als onderzoeker bij het MD Anderson Cancer Center in de Verenigde Staten.

Over Rubicon

Met Rubicon geeft NWO startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen als opstap voor een wetenschappelijke carrière.

Laatst gewijzigd:18 januari 2019 09:13
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...