Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs
Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.
Intelligente materialen gaan vooruit
De natuur inspireert onderzoekers om nieuwe intelligente materialen te creëren die op hun omgeving reageren. Het onderzoek van dr. Michael Lerch streeft ernaar borstels op een oppervlakte op nanoschaal te ontwerpen waarvan de bewegingen gecontroleerd kunnen worden door verschillende kleuren licht. Lerch gaat 24 maanden onderzoek verrichten aan Harvard University in de Verenigde Staten.
Medische beelden als gids voor betere kankerbehandeling
Met de groeiende hoeveelheid medische beelden kan beter worden voorspeld welke patiënten minder goed op de kankerbehandeling reageren. Sanne van Dijk gaat innovatieve predictiemodellen ontwikkelen, om deze vervolgens te gebruiken om hoog-risico patiënten te selecteren voor een nieuwe intensieve tumor bestralingsbehandeling. Van Dijk zal 24 maanden werken als onderzoeker bij het MD Anderson Cancer Center in de Verenigde Staten.
Over Rubicon
Met Rubicon geeft NWO startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen als opstap voor een wetenschappelijke carrière.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:43 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...