Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Update: Verklaring RUG en UMCG naar aanleiding van ongeval met lift

17 januari 2019

In een gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen aan de Antonius Deusinglaan 1 (ook wel ADL1 genoemd) op het UMCG terrein, is aan het einde van de ochtend een lift zeven verdiepingen naar beneden gevallen. Dit gebeurde tijdens werkzaamheden nadat de lift vast was komen te zitten bij afdaling van de 10e naar de 6e verdieping. De 14 mensen in de lift hebben ca. 1 uur vastgezeten tot de lift viel.

De hulpverlening aan de mensen in de lift, medewerkers en studenten van RUG en UMCG, is direct op gang gekomen. Enkele mensen raakten lichtgewond. Eén persoon is behandeld op de spoedeisende hulp van het UMCG. Voor alle betrokkenen is een bedrijfsarts en maatschappelijk werk per direct beschikbaar.

Alle liften in het liftenblok zijn tot 15.00 uur buiten werking gesteld. Na controle zijn deze weer in gebruik genomen, met uitzondering van de lift die naar beneden viel.

Het incident is niet alleen een grote schrik voor de mensen in de lift, maar ook voor alle collega’s en studenten in het gebouw. Er wordt momenteel uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Bestuur en directies van UMCG en RUG spreken hun dank uit aan de BHV’ers en andere hulpverleners van beide organisaties voor de snelle en adequate hulpverlening.

Aanvullende informatie 18 januari:

De betreffende lift is vanaf de zesde verdieping met verhoogde snelheid afgedaald naar de kelder. Het vallende gevoel was een zeer angstige ervaring voor de 14 mensen in de lift.

Het gaat naar omstandigheden goed met de liftpassagiers. De medewerkster die aan haar been behandeld is op de Spoedeisende Hulp is vrijwel direct weer ontslagen en maakt het redelijk goed.

Het (technisch) onderzoek naar de toedracht van het ongeluk wordt uitgevoerd door een onafhankelijk extern onderzoeksbureau. Zodra de uitkomsten hiervan bekend zijn, volgt een nieuwe update.

De overige liften in het gebouw zijn donderdagmiddag na een veiligheidscontrole weer in gebruik genomen.

Laatst gewijzigd:18 januari 2019 18:44
printView this page in: English

Meer nieuws