Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Update: Verklaring RUG en UMCG naar aanleiding van ongeval met lift

17 januari 2019

In een gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen aan de Antonius Deusinglaan 1 (ook wel ADL1 genoemd) op het UMCG terrein, is aan het einde van de ochtend een lift zeven verdiepingen naar beneden gevallen. Dit gebeurde tijdens werkzaamheden nadat de lift vast was komen te zitten bij afdaling van de 10e naar de 6e verdieping. De 14 mensen in de lift hebben ca. 1 uur vastgezeten tot de lift viel.

De hulpverlening aan de mensen in de lift, medewerkers en studenten van RUG en UMCG, is direct op gang gekomen. Enkele mensen raakten lichtgewond. Eén persoon is behandeld op de spoedeisende hulp van het UMCG. Voor alle betrokkenen is een bedrijfsarts en maatschappelijk werk per direct beschikbaar.

Alle liften in het liftenblok zijn tot 15.00 uur buiten werking gesteld. Na controle zijn deze weer in gebruik genomen, met uitzondering van de lift die naar beneden viel.

Het incident is niet alleen een grote schrik voor de mensen in de lift, maar ook voor alle collega’s en studenten in het gebouw. Er wordt momenteel uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Bestuur en directies van UMCG en RUG spreken hun dank uit aan de BHV’ers en andere hulpverleners van beide organisaties voor de snelle en adequate hulpverlening.

Aanvullende informatie 18 januari:

De betreffende lift is vanaf de zesde verdieping met verhoogde snelheid afgedaald naar de kelder. Het vallende gevoel was een zeer angstige ervaring voor de 14 mensen in de lift.

Het gaat naar omstandigheden goed met de liftpassagiers. De medewerkster die aan haar been behandeld is op de Spoedeisende Hulp is vrijwel direct weer ontslagen en maakt het redelijk goed.

Het (technisch) onderzoek naar de toedracht van het ongeluk wordt uitgevoerd door een onafhankelijk extern onderzoeksbureau. Zodra de uitkomsten hiervan bekend zijn, volgt een nieuwe update.

De overige liften in het gebouw zijn donderdagmiddag na een veiligheidscontrole weer in gebruik genomen.

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...