Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Spotlight op engineering in Groningen

Koninklijk bezoek voor RUG-ingenieurs
21 maart 2018

Het Groningen Engineering Center (GEC) van de RUG was woensdag 21 maart gastheer voor de Dag van de Ingenieur. Het KIVI reikt sinds 4 jaar op deze dag de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook worden de Academic Society Award en de Publiekprijs uitgereikt. Traditiegetrouw zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel aanwezig bij het feestelijke evenement. Als locatie was gekozen voor het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland: de beeldbepalende Energy Academy Groningen.

Vrijwel het gehele avondprogramma stond in het teken van de finalisten van de Prins Friso Ingenieursprijs en de uitreiking van de Academic Society Award. Toch kregen ook RUG-ingenieurs (in de dop) de kans zich te presenteren aan de prinsessen en de ruim 200 andere gasten van het KIVI. Vooral de ‘showcases’ van SPRINT / Biomedical engineering (professor Bart Verkerke), en de robots van Smart manufacturing(professor Jayawardhana) trokken de aandacht van Prinses Beatrix en Prinses Mabel na de warme ontvangst bij de voordeur door CdK René Paas, burgemeester Peter den Oudsten van Groningen en Rector magnificus van de RUG, Elmer Sterken.

New Scientist
New Scientist

New scientist special

Professor dr. ir. Jacquelien Scherpen, directeur van het GEC, wist het publiek hierna te verrassen met het ‘best bewaarde geheim van Groningen: de technische studies aan de RUG. Ze stak de special ‘Engineering in Groningen’ van wetenschappelijk tijdschrift New Scientist hierbij in de lucht, met op de cover de stralende hoogleraar Ming Cao tussen ‘zijn robots’. Verder prominent in deze uitgave natuurlijk een interview met Spinozaprijswinnaar professor Bart van Wees over zijn 'spinnende elektronen', en daarnaast mooie spreads over de Inhaler van professor Frijlink en de Ocean Grazer (een efficiënte oplossing voor duurzame en hernieuwbare energiewinning op zee), maar ook een dagboek van een universitair docent: Kerstin Bunte.

De aanwezige gasten van de Dag van de Ingenieur kregen woensdag een exemplaar van ‘Engineering in Groningen’ mee naar huis. De special wordt op 26 april 2018 als bijlage van het aprilnummer van New Scientist opgestuurd aan alle abonnees. Nieuwsgierig naar de inhoud? Het gehele nummer is vanaf nu te lezen via ISSUU.

logo KIVI

De winnaars

Micromechanicus dr. eng. Nima Tolou van de TU Delft was de uiteindelijke winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2018; hij heeft een horloge ontwikkeld met een compleet nieuw tijdmechanisme dat ook ingezet kan worden in microwatt apparaten die hun energie uit de omgeving halen. Dr. ir. Jan Klok ontving de Publieksprijs voor het verbeteren van ontzwavelingstechnologie, wat ten goede komt aan ons drinkwater.
De Academic Society Award werd uitgereikt aan Prof. dr. ir. Kitty Nijmeijer, hoogleraar Membraantechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. In haar aanvaardingstoespraak vergeleek ze haar werk met het spelen met Lego-steentjes. Later op de avond maakte ze samen met Prinses Beatrix nog een membraan.

Organisatie

De Dag van de Ingenieur is een initiatief van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI): de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland. De organisatie zet zich in voor het ondersteunen van ingenieurs in hun beroepsuitoefening en het leggen van verbindingen tussen ingenieurs en samenleving. De Dag van de Ingenieur is bedoeld om de meerwaarde van ingenieurs voor de maatschappij zichtbaar te maken en om te laten zien dat een ingenieursstudie een gevarieerd en aantrekkelijk carrièreperspectief biedt.

Laatst gewijzigd:25 januari 2022 14:51
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...