Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zijn baby’s gelukkig?

Opmerkelijke Health app UMCG en Nestlé meet kwaliteit van leven
05 december 2018

Dr. Paul Krabbe, Hoofd sectie Patient-Centered Health Technology Assessment, UMCG, heeft een mooie missie: patient reported outcome instruments (PROMs) ontwikkelen die de kwaliteit van leven van patiënten in kaart brengen. Nestlé food en drink company in Zwitserland zoekt al jaren een PROM om de kwaliteit van leven van baby’s van 0-12 maanden te monitoren. Via UMCG collega’s werden onderzoeker en ondernemer met elkaar in contact gebracht. Intensieve publiek-private samenwerking is geboren.

Dr. Paul Krabbe, UMCG
Dr. Paul Krabbe, UMCG

Komende week presenteren de partners onder de bedrijfsnaam Château Santé de PROM: Infant Quality of life instrument (IQI). De eerste uit een serie en een noviteit: omdat het meten van de kwaliteit van leven iets heel anders is dan het monitoren van de lichamelijke gezondheid.

Paul: ‘De World Health Organization (WHO) definieert kwaliteit van leven als een omgeving waarin mensen fysiek, mentaal en sociaal kunnen functioneren. Fysieke gezondheid is daar maar een deelaspect van. Mensen kunnen lichamelijk gezond zijn, maar wel een gevoel van depressiviteit ervaren. Kwaliteit van leven is ook afhankelijk of je bijvoorbeeld een leuke relatie hebt en in staat bent sociale contacten te onderhouden, deel kunt nemen aan de maatschappij. De Infant Quality of life instrument meet de totaal beleving.’

‘Meten van kwaliteit van leven is een lastige en complexe zaak. Maar voor Nestlé is subjectieve informatie over hoe de klant het product ervaart essentiële input bij het ontwikkelen van nieuwe producten of voor het door ontwikkelen van ons bestaande assortiment,’ zegt Patrick Detzel, health economics manager van Nestlé vanuit Lausanne: ‘Paul’s PROM biedt ons bedrijf een meetinstrument dat wetenschappelijk is onderbouwd en in pilotstudies zijn waarde heeft bewezen.’

Primeur UMCG

Het Infant Quality of Life Instrument monitort de kwaliteit van leven van baby’s van 0-12 maanden volgens de definitie van de WHO uitgedrukt in een wetenschappelijke standaard gekoppeld aan een 1 waarderingsgetal.

Dit wordt gedaan door het uitvoeren van eenvoudige vergelijkingstaken in een app (HealthSnApp). Deze vergelijkingstaken zijn volledig nieuw op het gebied van de meting van de levenskwaliteit en maken deel uit van een speciaal meetmodel dat enkele jaren geleden door Paul is ontwikkeld. De afdeling neonatologie van het UMCG is de eerste afnemer die ouders van baby’s op de kinder-intensive care de zorg-app ter beschikking gaat stellen.

Paul: ‘De moeders van de baby’s monitoren via item-response modules in de app hun baby op een veelheid aan aspecten: bijvoorbeeld op voeding, slaap, eetlust, beweging, omgevingsreacties. Daarbij hebben de moeders keuze uit meerdere gradaties van beleving van de kwaliteit van leven van hun baby: erg, minder erg. Door over langere tijd subjectief te monitoren, ontstaat, naast de klinische gezondheidsmeting, een totaal beeld hoe baby’s functioneren op sociaal, mentaal en fysiek niveau.’

Subjectieve informatie die op meerdere terreinen van meerwaarde kan zijn. Paul: ‘Het biedt moeders bijvoorbeeld de mogelijkheid de ontwikkeling van hun baby te vergelijken met andere baby’s in dezelfde leeftijdscategorie in eenzelfde omstandigheid: ontwikkelt mijn baby zich beter, sneller, anders, en op welk gebied: gezondheid, affectief niveau of anderszins. Inzet van IQI biedt artsen de mogelijkheid een nieuwe of aanvullende behandeling te evalueren of de behandeling als effectief wordt ervaren door moeder’  

Bijzonder moment

Een bijzonder moment ook voor Nestlé, dat de ontwikkelingskosten van het nieuwe meetinstrument heeft gefinancierd. ‘Nestlé is een belangrijke speler op de markt van babyvoeding,’ vertelt Patrick Detzel. ‘We ontwikkelen onder meer voedingssupplementen die zwangere moeders tijdens hun zwangerschap en baby’s na de geboorte kunnen ondersteunen. Maar hebben ze ook meerwaarde? Geeft het moeder en baby een goed gevoel zowel fysiek als in beleving? Het evidence-based patient reported outcome instrument van Paul Krabbe biedt Nestlé de beste garantie die kwaliteit van beleving te meten.’

Northern Knowledge

De technische realisatie van de IQI, en nieuwe toekomstige PROMs, zijn gepatenteerd met ondersteuning van het IP-team van Northern Knowledge Paul: ‘We zijn de eerste interactieve health app die functioneert zonder noodzakelijke verbinding met een externe server.’

Komende jaren wil Paul Krabbe zijn patient reported outcome instruments naar het monitoren van de kwaliteit van leven uitbreiden voor mensen met chronische pijn, mensen die lijden aan dementie, patiënten die een transplantatie hebben ondergaan en een generieke PROM die de kwaliteit van leven van alle patiënten in kaart brengt.

Wat is geheim van de Krabbe-methodiek? Paul: ‘Dat bij het meten naar de kwaliteit van leven de patiënt centraal staat en niet de dokter. De dokter heeft vaak een hele andere perceptie over de gezondheid van een patiënt dan de kwaliteit van leven die de patiënt zelf ervaart. Door subjectieve monitoring te koppelen aan objectieve metingen, ontstaat een nieuw patiëntbeeld dat kan bijdragen aan een betere gezondheidszorg.’

Infant Quality of life instrument (IQI)
Infant Quality of life instrument (IQI)

Contact

Meer informatie vindt u op de Château Santé website.

Voor meer informatie over het RUG/UMCG patent-beleid kunt contact op-nemen met het Northern Knowledge IP team via ip-info@rug.nl

Laatst gewijzigd:05 december 2018 11:48
printView this page in: English

Meer nieuws