Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Ubbo Emmiuspenning uitgereikt aan Annemarie Heite

20 november 2018

In de aula van het Academiegebouw heeft Annemarie Heite op 15 november jl. de Ubbo Emmiuspenning in ontvangst genomen. De alumna van de RUG ontving de penning omdat zij op unieke wijze heeft bijgedragen aan het voor een groot publiek zichtbaar maken van de problematiek rond de gaswinning gerelateerde aardbevingen in en rond het ‘Gasveld Groningen’. De Ubbo Emmiuspenning wordt eens per vijf jaar uitgereikt door het Groninger Universiteitsfonds (GUF) aan iemand met bijzondere maatschappelijke of wetenschappelijke verdiensten.

Met de penning treedt Heite treedt in de voetsporen van Ubbo Emmius zelf, een van de oprichters van de universiteit en pleitbezorger van het recht op verzet van de bevolking tegen de overheid. Waar het toen om een godsdienstig-politieke context ging, is het nu de economisch-politieke context van de gaswinning, waarbinnen Heite zich ontpopt heeft tot iemand die als geen ander het Gronings leed weet te verwoorden, verbeelden, en te personaliseren.

Strijdbaar

Een gepersonaliseerde aanpak van de aardbevingsproblematiek is voor Heite tevens het antwoord op de vraag die centraal stond in het symposium voorafgaand aan de uitreiking: Gaswinning, aardbevingen en wat nu? In haar toespraak pleitte ze voor een holistische aanpak, los van alle bestaande loketten en tussenlagen, die de kloof tussen het systeem en de mensen kan dichten. Schade, versterken, verduurzamen, en een economisch perspectief moeten daarbij met elkaar gecombineerd worden zodat er kansen ontstaan voor Groningen. Ze toonde zich daarin niet alleen kritisch, maar ook strijdbaar en optimistisch. Optimism is a duty - aldus Heite, in navolging van filosoof Karl Popper.

De Stille Beving

De penning werd uitgereikt door de nieuwe collegevoorzitter Jouke de Vries. In zijn toespraak refereerde hij aan de documentaire De Stille Beving, waarin Heites woning en gezin centraal staan. De Vries werd getroffen door het beeld van de uil die al jaren een vast plekje had in de schuur van Heites huis, maar die zijn thuis kwijtraakte omdat de woning moest worden afgebroken. In de uil zag de Vries het symbool van wijsheid en waakzaamheid, en daarmee van de universiteiten zelf. Is de wetenschap in de aardbevingsproblematiek waakzaam genoeg (geweest)? - vroeg de Vries zich hardop af. En terwijl de uil zijn thuis verloor, was de wijsheid niet al veel eerder uit dit dossier vertrokken?

De Vries roemde daarnaast Heites kwaliteit de problematiek te verwoorden en vertegenwoordigen in de media, waardoor de aardbevingsproblematiek hoger op de politieke agenda is komen te staan. Haar bijdrage aan het besef dat Nederland enorm geprofiteerd heeft van het aardgas, maar dat de bevolking in het betreffende gebied vooral nadelen heeft ondervonden, was voor de Rijksuniversiteit Groningen reden de penning aan haar toe te kennen.

De voordracht van Annemarie Heite is hier terug te lezen.

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:23
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...