Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

Uitreiking Ubbo Emmiuspenning aan Annemarie Heite
12 november 2018

Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten' uitgereikt aan Annemarie Heite.

Heite ontvangt de penning omdat zij op unieke wijze heeft bijgedragen aan het onder het grote publiek bekend worden van de problematiek rond de gaswinning gerelateerde aardbevingen in en rond het gasveld Groningen. Haar bijdrage aan het besef dat Nederland enorm geprofiteerd heeft van het aardgas, maar dat de bevolking in het winningsgebied vooral nadelen heeft ondervonden, is van grote waarde. Nederland heeft een ereschuld in te lossen voor wat betreft het herstel en het daarna verder verbeteren van de leefomstandigheden in Groningen. Heite is alumna van de RUG.

Annemarie Heite, foto: Dafne Ederveen
Annemarie Heite, foto: Dafne Ederveen

Gaswinning, aardbevingen en wat nu?


Het symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' vindt plaats op donderdag 15 november van 15.00 - 17.00 uur in de Aula van het Academiegebouw. Sprekers zijn onder andere dr. Goda Perlaviciute, prof. dr. Herman Bröring, dr. Christian Zuidema en de Groninger gedeputeerde Eelco Eikenaar. Heite ontvangt tijdens dit symposium de Ubbo Emmiuspenning uit handen van prof. dr. Jouke de Vries, de collegevoorzitter van de RUG. Aanmelden hiervoor is noodzakelijk en kan via deze pagina.

Over de Ubbo Emmiuspenning en het GUF


De Stichting Groninger Universiteitsfonds (GUF) werd opgericht op 4 maart 1893 door hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen. De Stichting stelt zich ten doel de bevordering van de studie aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Ubbo Emmiuspenning werd in 1964 door de Stichting ingesteld ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de RUG. Er bestaan twee versies van de penning: een voor wetenschappelijke verdiensten en een voor bijzondere maatschappelijke verdiensten. Beide penningen worden eens in de vijf jaar uitgereikt.

Laatst gewijzigd:22 april 2020 16:34

Meer nieuws

 • 01 september 2021

  Zin of onzin? Jonge onderzoekers toetsen twintig spreekwoorden

  Spreekwoorden. Zonder erbij na te denken maken we er dagelijks gebruik van. Maar de maatschappij verandert voortdurend. Hebben we nog wel iets aan die eeuwenoude wijsheden? Welke kunnen we handhaven en welke kunnen worden bijgezet in het mausoleum...

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 17 mei 2021

  ‘Jongeren stimuleren, dat is mijn belangrijkste taak’

  Vierenhalf jaar geleden ontving hij de Nobelprijs. Tijdens de uitreiking in Stockholm nam Ben Feringa zich voor: nu ga ik wetenschap op de kaart zetten. Zijn missie krijgt een nieuwe impuls met de oprichting van het Ben Feringa Fonds, bedoeld om de...