Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Siberische “eenhoorn” gespot door de mens

30 november 2018

Gedurende de ijstijd liepen er reusachtige neushoorns rond in de mammoetsteppe van Siberië. Ze zijn net als mammoeten uitgestorven. Het dier was veel groter dan de tegenwoordige neushoorns, ongeveer zo groot als een olifant. En in plaats van twee hoorns had het er één, maar die was dan ook erg groot, zo groot als een volwassen mens. Vandaar dat het dier ook wel bekend staat als de “Siberische eenhoorn”. De officiële naam van het dier is Elasmotherium.

Flesje met collageen
Een flesje met collageen geprepareerd uit het bot van een "eenhoorn"

Bottenonderzoek

In Rusland zijn de nodige fossiele botten van Elasmotherium gevonden en onderzocht. Er is altijd gedacht door paleontologen dat dit dier ongeveer 200.000 jaar geleden is uitgestorven. Om die reden zijn ze tot voor kort nooit gedateerd, want dat kan alleen met de 14C methode en die gaat niet verder terug dan 50.000 jaar.

In het kader van een Leids/Russisch onderzoeksproject over de mammoetsteppe werd er toch wat geprobeerd. Enkele exemplaren vielen tot veler verrassing binnen het 14C meetbereik. Lid van dit team was de Groningse hoogleraar Hans van der Plicht, inmiddels met emeritaat, die eveneens bijzonder hoogleraar was in Leiden.

Er is momenteel een serie van 25 Elasmotheria gedateerd. Behalve dateren is er van een aantal exemplaren ook DNA onderzocht, en zijn er naast 14C andere isotopen gemeten. Deze unieke gegevens zijn deze week gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift “Nature Ecology and Evolution”.

Ontmoeting met de mens

De dateringen en isotopengegevens zijn gemeten bij het Centrum voor Isotopen Onderzoek van de RUG. De jongste “eenhoorn” dateert van ongeveer 39.000 jaar geleden. Dat betekent dat de moderne mens het dier moet hebben gekend. Verder betekent dit dat deze neushoorn dus veel later is uitgestorven dan gedacht, samen met het uitsterven van veel andere grote zoogdieren. Waarschijnlijk heeft dit te maken met grote klimaatschommelingen en problemen met het aanpassen aan een ander dieet.

Siberische eenhoorn
Hans van der Plicht en Margot Kuitems in het 14C labratorium

Promotieonderzoek Margot Kuitems

Dat laatste wordt ondersteund door het promotieonderzoek van Margot Kuitems aan de stabiele isotopen van koolstof (13C) en stikstof (15N) in het met 14C gedateerde bot. De Elasmotherium heeft bijzondere waarden van de stabiele isotopen, welke erop wijzen dat hun dieet grotendeels uit ondergrondse plantendelen (zoals knollen) bestond. Dat verklaart ook waarom hun kiezen altijd doorgroeien; bij het eten van knollen komt veel zand mee, waardoor de tanden in een hoog tempo slijten.

Het DNA deelonderzoek, uitgevoerd in Australië, laat zien dat de Elasmotherium zich vanaf de geologische periode bekend als het Eoceen (tussen 56 en 34 miljoen jaar geleden) van de overige neushoorns heeft afgesplitst.

Siberische eenhoorn
Elasmotherium caucasium. Creator: Dmitry Bogdanov
Laatst gewijzigd:12 maart 2020 20:24
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...