Uitverkocht kenniscongres deelt bestaande en nieuwe kennis rondom aardbevingsdossier
Op donderdag 8 november vond het eerste kenniscongres Veilig Wonen! plaats in de testhal van BuildinG in Groningen. Het congres, in onafhankelijkheid georganiseerd door Kennisplatform Bouwen en Versterken en Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen, gaf de bezoeker een kijkje in de wereld van techniek en leefbaarheid in Groningen. Centraal stond het delen van kennis rondom deze thema’s, met sprekers uit de praktijk en wetenschap.
Het al vroeg uitverkochte kenniscongres Veilig Wonen!, met meer dan 200 aanwezigen, deelde door middel van lezingen en een debat bestaande en nieuwe kennis over leefbaarheid en techniek in het licht van het Groninger aardbevingsdossier.
Opvallend was de aanwezigheid van alle soorten kennisvragers en -aanbieders. Zo waren er bewoners, vertegenwoordigers van overheden, het bedrijfsleven, de politiek en maatschappelijke organisaties. Vooral de aanwezigheid van bewoners op het congres was zeer van belang. Senior beleidsmedewerker Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen Nienke Busscher beargumenteerde: “Het feit dat juist ook bewoners geïnteresseerd zijn in ons congres, geeft aan hoeveel behoefte er is aan kennis rondom het aardbevingsdossier.”
De bijdrage van Theodor Kockelkoren, Inspecteur Generaal bij Staatstoezicht op de Mijnen, zorgde voor een levendige aftrap van het congres. Kockelkoren sprak over de waarde van kennis en het feit dat de schadeafhandeling op snelheid moet gaan komen. In dat licht benadrukte hij: “Daarnaast zijn er ook burgers {…} voor wie het echt teveel gevraagd is om rapporten, stukken, brieven en procedures goed te begrijpen laat staan om zelf op het juiste moment de juiste repliek te geven. Hulp voor deze burgers is daarom essentieel. Het zou mooi zijn als – in aanvulling op de rol en het werk van de NCG – de gemeentes de steun en ruimte krijgen om hun burgers op deze wijze te helpen.”
Dagvoorzitter Rika Pot, waarnemend burgermeester van de gemeente Oldambt, eindigde het programma met het leiden van ‘de ontknoping’, waarbij gevraagd werd aan de panelleden hoe kennis omgezet kan worden in actie. Panellid Inge Zwerver van Groninger Dorpen benadrukte dat er nog veel te doen is en er behoefte is aan een aantal herkenbare en open lokale ‘kennisknooppunten’ waar alle partijen en bewoners kunnen binnenlopen-aanhaken-vragen en delen.
Dit kenniscongres werd in gezamenlijkheid georganiseerd door Kennisplatform Bouwen en Versterken en Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen, en werd financieel ondersteund door de Nationaal Coördinator Groningen. In 2019 en 2020 volgen er nog twee openbaar toegankelijke kenniscongressen.
Noot voor de redactie
Voor meer (achtergrond)informatie, neem van maandag t/m donderdag tijdens kantooruren contact op met Sarah Oude Brunink, Projectsecretaris Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen, via s.oude.brunink@rug.nl / 050 363 6917 of bezoek www.building.nl.
Laatst gewijzigd: | 19 november 2019 11:04 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...