€4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar mechanismen van ziekte en levensduur
Een onderzoeksnetwerk, waarin ook Ellen Nollen van het UMCG deelneemt, heeft een EU-subsidie gekregen van €4 miljoen. Het netwerk, HealthAge genaamd, gaat hiermee onderzoek doen naar de mechanismen die ziekte en levensduur bepalen of beïnvloeden. Met de subsidie kan het netwerk 15 jonge onderzoekers aantrekken. Het netwerk is een internationaal samenwerkingsverband van 11 universiteiten, 4 andere laboratoria en 6 partnerorganisaties uit 10 Europese landen.
Het onderzoek dat vanuit het netwerk wordt opgezet, richt zich vooral op nieuwe benaderingen tegen leeftijdsgerelateerde ziekten en valt uiteen in verschillende deelonderzoeken. Moleculair bioloog Ellen Nollen leidt een van deze deelonderzoeken. Haar werk richt zich op het begrijpen van de moleculaire basis van leeftijdsgebonden neurodegeneratieve ziekten als alzheimer, huntington of parkinson. In dit onderzoek wil zij de precieze rol identificeren van erfelijke factoren die gewone eiwitten schadelijk maken in dergelijke ziekteprocessen. Ook wil zij nagaan hoe deze kennis is te vertalen naar nieuwe therapeutische strategieën.
Het subsidiebedrag is door de EU verstrekt in het kader van het Marie Sklodowska-Curie programma. Dit programma wil jonge, beginnende onderzoekers de kans geven om hun onderzoeksvaardigheden te verbeteren, samen te werken met gevestigde onderzoeksteams en hun eigen carrièrekansen te verruimen. Onderdeel van de opleiding van de jonge onderzoekers zijn o.a. multidisciplinaire workshops en jaarlijkse netwerkbijeenkomsten. De werving voor deze 15 onderzoekers begint in december. Voorwaarde voor de subsidie is dat bij de projecten meerdere organisaties uit verschillende Europese landen betrokken zijn en dat er een nauwe samenwerking is tussen onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:23 |
Meer nieuws
-
28 mei 2025
Gaan avondmensen cognitief sneller achteruit dan ochtendmensen?
Wie ’s avonds opleeft en laat naar bed gaat, heeft een grotere kans op cognitieve achteruitgang dan een ochtendmens, blijkt uit UMCG-onderzoek.
-
27 mei 2025
Op avontuur in de hersenen
In de tentoonstelling Brainstorm in het Universiteitsmuseum leggen Iris Sommer en twee andere Groningse hersenonderzoekers uit wat de link is tussen de darmen en het brein, hoe het werd ontdekt dat de hersenen doen wat ze doen en hoe je gemotiveerd...
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.