Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Eredoctoraat uitgereikt aan SG Ban Ki-moon

17 oktober 2018

De Rijksuniversiteit Groningen verleende op woensdagochtend 17 oktober 2018 een eredoctoraat aan de Zuid-Koreaanse diplomaat Ban Ki-moon. De achtste secretaris-generaal van de Verenigde Naties ontving het eredoctoraat op voordracht van Rector Magnificus Elmer Sterken, vanwege zijn benoeming en prestaties als voorzitter van de Global Commission on Adaptation, zijn grote maatschappelijke verdiensten op gebied van vrede en veiligheid, en in het bijzonder de totstandbrenging van het VN Klimaatakkoord van Parijs.

Uitreiking

De uitreiking van het RUG-eredoctoraat aan Ban Ki-moon vond plaats tijdens een academische plechtigheid in de Martinikerk op woensdagochtend van 10.00 - 11.00 uur. Hierbij waren aanwezig de besturen van de gemeente Groningen, provincie Groningen, Hanzehogeschool Groningen, UMCG en het nieuwe Klimaatadaptatieinstituut, en natuurlijk medewerkers, studenten, hoogleraren en eredoctoren van de RUG. Een groot aantal plaatsen was beschikbaar voor studenten en andere inwoners van de stad.

Klimaatverandering

Als Secretaris-Generaal van de VN (januari 2007 tot december 2016) heeft Ban Ki-moon de inzet van de mondiale aanpak van de opwarming van de aarde als één van de belangrijkste prioriteiten van zijn bestuursperiode vastgesteld. De diplomatieke inzet van dhr. Ban wordt wereldwijd erkend als de belangrijkste succesfactor voor de totstandkoming van het VN Klimaatverdrag van 2015. Dit verdrag werd van kracht in 2016; regeringsleiders spraken toen af de wereldwijde temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden, en gegeven de grote risico’s te streven naar 1.5 graad.

Onderstaande film werd tijdens de ceremonie vertoond:

Sustainable Development Goals

Ban Ki-moon heeft zich daarnaast bijzonder ingezet om de in 2000 geformuleerde Millennium Development Goals daadwerkelijk een stap verder te brengen middels de totstandkoming van 17 Sustainable Development Goals (SDG’s), bedoeld om onder andere armoede te stoppen, het milieu te beschermen en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Deze SDG’s zijn eveneens in 2015 door alle regeringsleiders aanvaard. Ieder doel heeft specifieke subdoelen die voor 2030 behaald moeten worden.

Rector Magnificus Elmer Sterken: “Wij hebben als universiteit de Sustainable Development Goals ook omarmd. Dat zie je terug in onze strategische speerpunten Healthy ageing, Energy en natuurlijk Sustainable society. Vanuit ons wetenschappelijk onderzoek werken we al jaren aan diverse klimaatveranderingsvraagstukken en de laatste jaren is daarbij steeds meer aandacht gekomen voor het aanpassen aan veranderende klimatologische omstandigheden. Onze onderzoekers opereren in internationale netwerken en vormen een stuwende kracht in het realiseren van de doelen van het nieuwe klimaatadaptatie-instituut, dat deze maand zijn plaats krijgt in het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland, de Energy Academy Europe building van de Rijksuniversiteit Groningen op Zernike.”

Global Center on Adaptation

Vorig jaar is onder aanvoering van Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Water tijdens de VN klimaattop in Bonn het mondiale klimaatadaptatiecentrum opgericht. Hierbij is vastgesteld dat het hoofdkwartier van dit nieuwe Global Center on Adaptation gehuisvest zal worden in Groningen en Rotterdam, met een netwerk van medewerkers en experts over de hele wereld. Ban Ki-moon heeft op 17 oktober, aansluitend aan de ceremonie in de Martinikerk de opening verricht van het hoofdkwartier van het GCA, in de Energy Academy Europe.

Magali Girardin/Hollandse Hoogte
Magali Girardin/Hollandse Hoogte
Laatst gewijzigd:24 januari 2020 09:41
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...