Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

10 september 2018

Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG (prof. dr. Stefan Berger en  dr. Jan-Stephan Sanders) hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. Zij gaan een groot multicenter onderzoek uitvoeren bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie ondergaan. De onderzoekers gaan vooral na of de ouderen gebaat zijn bij aangepaste afweeronderdrukkende medicijnen. Het is de eerste, grootschalige studie die helemaal gericht is op oudere nierpatiënten. De coördinatie van het onderzoek is in handen van het UMC-Groningen en het Erasmus MC.

Dertig procent van alle niertransplantaties in het UMCG gebeurt bij patiënten boven de 65 jaar. Dat verloopt via een speciaal programma (‘oud voor oud’) waarbij de organen van oudere donoren vooral naar oudere ontvangers gaan. Transplanteren bij ouderen brengt echter grote uitdagingen met zich mee omdat het risico op complicaties groter is. Door hun verminderde weerstand zijn ouderen gevoeliger voor infecties. Ze kunnen hartproblemen krijgen en het algehele herstel verloopt langzamer. Ouderen hebben echter een minder grote kans op afstoting van het nieuwe orgaan en zij hebben een minder actief afweersysteem. In deze studie wordt gekeken of zij baat hebben bij een aangepast schema van medicatie dat de afweer onderdrukt. Dat zou tot minder infecties kunnen leiden, een betere overleving, en misschien ook minder belasting van het vaatstelsel en minder schade aan de nier.

“Bij oudere patiënten moeten we ons meer inzetten op kwaliteit van leven en minder op het voorkomen van afstoting”, zegt Berger. “Onze doelstelling is anders: als iemand van 75 jaar nog vijf goede jaren erbij krijgt, dan is dat een succesvolle transplantatie. Lange termijn afstoting is voor ouderen nauwelijks een issue. In het kader van Healthy Ageing is dit natuurlijk ook een prachtig onderzoek.”

Stefan Berger houdt op 11 september 2018 zijn oratie als hoogleraar transplantatienefrologie. In het wetenschappelijke magazine van het UMCG Kennis In Zicht is een interview met hem te lezen.

Bron: nieuwsbericht UMCG

Optimize trail
Optimize trail
UMCG
UMCG
Laatst gewijzigd:11 september 2018 15:10
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 01 februari 2019

  Jos Aartsen stopt in 4e kwartaal 2019 als UMCG-bestuursvoorzitter

  De heer Jos Aartsen, voorzitter Raad van Bestuur, gaat het UMCG in het vierde kwartaal 2019 verlaten. De concrete datum zal mede worden vastgesteld op basis van de datum van zijn opvolging.