Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Onderzoeken naar Michael Jackson, poep en de oerknal

RUG nomineert zes onderzoeken voor de Klokhuis Wetenschapsprijs
21 september 2018

De Rijksuniversiteit Groningen heeft zes onderzoeken ingestuurd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Deze prijs wordt elk jaar door Het Klokhuis (NTR) uitgereikt. Het doel van de prijs is om kinderen bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De uitreiking is op 7 november 2018 in Nijmegen tijdens het InScience festival.

De stopwatch in ons brein

Waarom duurt saai altijd zo lang? En voelt een uurtje gamen of sporten alsof het maar een paar minuten duurt? Prof. dr. Hedderik van Rijn onderzocht hoe de klok in ons hoofd werkt en waarom de tijd in ons hoofd soms zo anders lijkt dan de tijd op de klok.

Eeuwenoude poep als kookboek

Wat aten onze voorouders? En is dat heel anders dan nu? Archeologe Merit Hondelink kijkt met behulp van een microscoop naar zaden, vruchten en stuifmeel uit de wc’s van vroeger. Deze resten laten zien wat mensen vroeger aten en hoe ze over eten dachten. Merit kookt en proeft de recepten zelf ook.

Ik zie, ik zie, wat jij ook ziet

Kijk je naar een wolk, dan zie jij een gezicht, maar iemand anders een hond. Dr. Jacob Jolij is psycholoog en onderzocht door middel van hersengolfmetingen hoe mensen de wereld waarnemen en hoe ze elkaar daarin beïnvloeden. De resultaten laten dat hoe we de wereld zien inderdaad afhangt van de informatie die we krijgen van mensen om ons heen, maar ook of we die informatie krijgen van vrienden of vreemden.

Kanonnen, kogels en een gigantisch scheepswrak

Deze zomer werd door drs. Yftinus van Popta een groot scheepswrak opgegraven dat circa 300 jaar geleden voor de noordoostkust van de Zuiderzee is vergaan. Tijdens het onderzoek werd al snel duidelijk dat dit schip een vreemde eend in de bijt is: het schip is vermoedelijk afkomstig uit Engeland, het is zwaar bewapend en herbergt een lading die bestond uit onder andere intacte wijnflessen, wijntonnen, perziken, druiven, laurierbladeren en olijven. Wat deed dit 300 jaar oude schip eigenlijk op de Zuiderzee en waarom is het gezonken?

Michael Jackson als gids voor goed leven

Het onverwachte overlijden van Michael Jackson op 25 juni 2009 ontketende een groot verdriet in de wereld. In de nasleep van zijn dood besloten sommige fans om op pelgrimstocht te gaan om Jackson te eren en beter te leren kennen. Godsdienstwetenschapper Fardo Eringa ging met fans mee op pelgrimstocht en doet onderzoek naar wat Michael Jackson voor deze mensen betekende. Zij zien Jackson als voorbeeld en gebruiken hem als gids voor een moreel goed leven.

Tijdreizen naar de oerknal

Het heelal zit vol met ontploffende sterren, zwarte gaten en andere sterrenstelsels. Maar hoe is het heelal ontstaan? Om die vraag te beantwoorden, gaat prof. dr. Diederik Roest zover mogelijk terug in de tijd. Met satellieten kijkt hij naar de grootste explosie ooit: de oerknal. Wat is er in de allereerste seconde na die enorme ontploffing precies gebeurd? En wat merken we daar nu nog van?

Klokhuis Wetenschapsprijs
Laatst gewijzigd:08 januari 2024 09:53

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...