Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

02 augustus 2018

Een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Het eiwit, dat de naam BtuM heeft gekregen, is zeer uitzonderlijk omdat het een dubbele functie heeft: het brengt niet alleen vitamine B12 binnen, maar zorgt er ook voor dat vitamine B12 meteen in een vorm wordt omgezet die geschikt is voor gebruik. Vitamine B12 is voor zowel mensen als bacteriën essentieel als voedingscomponent.

Prof. dr. Dirk Slotboom
Prof. dr. Dirk Slotboom

Nieuwe antibiotica

Omdat het ontdekte eiwit alleen in bacteriën voorkomt is het een mogelijk aangrijppunt voor nieuwe antibiotica. Bovendien zou het gebruikt kunnen worden om de industriële bio-productie van vitamine B12 efficiënter te maken. De onderzoeksgroep die het eiwit heeft ontdekt staat onder leiding van hoogleraar biochemie Dirk Slotboom.

Meer informatie

Referentie: Dirk J. Slotboom, Stephan Rempel et al. ‘Cysteine-mediated decyanation of vitamin B12 by the predicted membrane transporter BtuM’, Nature Communications. 2 Augustus 2018.

Laatst gewijzigd:03 augustus 2018 13:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...

 • 18 juli 2018

  Telescopennetwerk maakt superscherpe radiofoto van een zwaartekrachtlens

  Met behulp van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen heeft een internationaal team van sterrenkundigen onder Nederlandse leiding een van de scherpste radiofoto’s ooit van een zwaartekrachtlens gemaakt. Deze opname bevestigt dat donkere materie...