Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica
Een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.
Het eiwit, dat de naam BtuM heeft gekregen, is zeer uitzonderlijk omdat het een dubbele functie heeft: het brengt niet alleen vitamine B12 binnen, maar zorgt er ook voor dat vitamine B12 meteen in een vorm wordt omgezet die geschikt is voor gebruik. Vitamine B12 is voor zowel mensen als bacteriën essentieel als voedingscomponent.

Nieuwe antibiotica
Omdat het ontdekte eiwit alleen in bacteriën voorkomt is het een mogelijk aangrijppunt voor nieuwe antibiotica. Bovendien zou het gebruikt kunnen worden om de industriële bio-productie van vitamine B12 efficiënter te maken. De onderzoeksgroep die het eiwit heeft ontdekt staat onder leiding van hoogleraar biochemie Dirk Slotboom.
Meer informatie
Referentie: Dirk J. Slotboom, Stephan Rempel et al. ‘Cysteine-mediated decyanation of vitamin B12 by the predicted membrane transporter BtuM’, Nature Communications. 2 Augustus 2018.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:23 |
Meer nieuws
-
12 juni 2025
De verliezers van onze huidige landbouw
Boeren telen tegenwoordig nog maar een beperkt aantal gewassen, en dat heeft nogal wat gevolgen voor de dieren die er leven. Raymond Klaassen onderzoekt welke aanpassingen boeren zouden kunnen doen zodat de grootste verliezers van de huidige...
-
06 juni 2025
India-Nederland Hydrogen Valley Fellowship-programma aangekondigd
Ter gelegenheid van Wereldmilieudag op 5 juni 2025 maakten het Indiase ministerie van Wetenschap en Technologie en de RUG gisteren de start bekend van een partnerschap voor het Hydrogen Valley Fellowship-programma. Dit programma biedt getalenteerde...
-
05 juni 2025
Planten die hun eigen hachje redden
Kira Tiedge onderzoekt de chemische stoffen waarmee planten met hun omgeving communiceren, om zo robuuste gewassen te selecteren die beter bestand zijn tegen bijvoorbeeld ziekte en droogte.