Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

02 augustus 2018

Een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Het eiwit, dat de naam BtuM heeft gekregen, is zeer uitzonderlijk omdat het een dubbele functie heeft: het brengt niet alleen vitamine B12 binnen, maar zorgt er ook voor dat vitamine B12 meteen in een vorm wordt omgezet die geschikt is voor gebruik. Vitamine B12 is voor zowel mensen als bacteriën essentieel als voedingscomponent.

Prof. dr. Dirk Slotboom
Prof. dr. Dirk Slotboom

Nieuwe antibiotica

Omdat het ontdekte eiwit alleen in bacteriën voorkomt is het een mogelijk aangrijppunt voor nieuwe antibiotica. Bovendien zou het gebruikt kunnen worden om de industriële bio-productie van vitamine B12 efficiënter te maken. De onderzoeksgroep die het eiwit heeft ontdekt staat onder leiding van hoogleraar biochemie Dirk Slotboom.

Meer informatie

Referentie: Dirk J. Slotboom, Stephan Rempel et al. ‘Cysteine-mediated decyanation of vitamin B12 by the predicted membrane transporter BtuM’, Nature Communications. 2 Augustus 2018.

Laatst gewijzigd:03 augustus 2018 13:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...

 • 19 december 2018

  Toekenning ECHO subsidie aan Wouter Roos

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan Wouter Roos een ECHO projectsubsidie toegekend. Met ECHO-subsidies wil NWO aan excellente chemische onderzoekers de kans bieden om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken...