Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica
Een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.
Het eiwit, dat de naam BtuM heeft gekregen, is zeer uitzonderlijk omdat het een dubbele functie heeft: het brengt niet alleen vitamine B12 binnen, maar zorgt er ook voor dat vitamine B12 meteen in een vorm wordt omgezet die geschikt is voor gebruik. Vitamine B12 is voor zowel mensen als bacteriën essentieel als voedingscomponent.

Nieuwe antibiotica
Omdat het ontdekte eiwit alleen in bacteriën voorkomt is het een mogelijk aangrijppunt voor nieuwe antibiotica. Bovendien zou het gebruikt kunnen worden om de industriële bio-productie van vitamine B12 efficiënter te maken. De onderzoeksgroep die het eiwit heeft ontdekt staat onder leiding van hoogleraar biochemie Dirk Slotboom.
Meer informatie
Referentie: Dirk J. Slotboom, Stephan Rempel et al. ‘Cysteine-mediated decyanation of vitamin B12 by the predicted membrane transporter BtuM’, Nature Communications. 2 Augustus 2018.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:23 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Erik Heeres ontvangt RUG Impact Innovator Excellence Award
Tijdens de RUG Ventures Innovation Day heeft Prof. dr. ir. Erik Heeres van de Faculty of Science and Engineering (RUG) de Impact Innovator Excellence Award ontvangen.
-
02 juli 2025
Investering van € 30 miljoen voor RUG spin-off Portal Biotech
Portal Biotech, een pionier op het gebied van eiwitidentificatie en -sequencing met behulp van nanoporiën, heeft een bedrag van € 30 miljoen aan serie A-financiering opgehaald. De financiering zal worden gebruikt voor de commerciële uitrol en...
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...