Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Verklaring RUG over publicatie in het FD over Yantai

31 August 2018

Het Financieele Dagblad heeft vrijdag 31 augustus twee artikelen gepubliceerd over het project Yantai van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De strekking van de betreffende artikelen is onjuist: er zijn geen publieke middelen (belastinggeld) naar de voorbereiding van de branch campus Yantai gegaan.

De RUG heeft net als andere universiteiten private inkomsten. De RUG heeft altijd binnen geldende richtlijnen hiervoor gehandeld, en conform deze richtlijnen werden vanaf 2015 naast de publieke inkomsten ook de private inkomsten verantwoord in de jaarrekening. Zo werd zichtbaar welke voorbereidingskosten van Yantai verantwoord konden worden met private middelen.

Deze verantwoording is door de Inspectie van het Onderwijs gecontroleerd, akkoord bevonden en weergegeven in het ambtsbericht d.d. 9 augustus 2017. Hierin staat: Op grond van de informatie die de RUG ons heeft gegeven en het overleg dat we daarover met de RUG hebben gevoerd, vinden we het aannemelijk dat de aanloopkosten tot en met 2017 zijn, respectievelijk zullen worden gefinancierd uit private middelen van de RUG.’

Naar aanleiding van de recente publicaties zal de RUG het rapport van studentenpartij DAG bestuderen en daar later met een reactie op komen.

Last modified:31 August 2018 11.41 a.m.

More news

 • 02 April 2019

  ‘Sense of loss drives voting behaviour’

  ‘Everybody here loves that academia has returned to Friesland. We teach, carry out research and think along about solutions to problems that are relevant for Friesland,’ says Caspar van den Berg, Professor of Global and Local Governance at the UG Campus...

 • 29 March 2019

  Royal Decoration for Prof. Jeff De Hosson

  On Friday 29 March, Prof. J.Th.M. De Hosson has been awarded the Royal Decoration of Knight of the Order of the Dutch Lion. He was presented with this decoration by acting Mayor Koos Wiersma of the Westerkwartier municipality directly after his valedictory...

 • 27 March 2019

  Local levies for home owners rise by 2.7%

  Households that own their own homes will on average pay 2.7% more in municipal, provincial and water board taxes. Municipal taxes are set to rise by 3.5% on average, the water rates by 2.3% and the provincial taxes by 0.3%. This is revealed by the Atlas...