Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Verklaring RUG over publicatie in het FD over Yantai

31 August 2018

Het Financieele Dagblad heeft vrijdag 31 augustus twee artikelen gepubliceerd over het project Yantai van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De strekking van de betreffende artikelen is onjuist: er zijn geen publieke middelen (belastinggeld) naar de voorbereiding van de branch campus Yantai gegaan.

De RUG heeft net als andere universiteiten private inkomsten. De RUG heeft altijd binnen geldende richtlijnen hiervoor gehandeld, en conform deze richtlijnen werden vanaf 2015 naast de publieke inkomsten ook de private inkomsten verantwoord in de jaarrekening. Zo werd zichtbaar welke voorbereidingskosten van Yantai verantwoord konden worden met private middelen.

Deze verantwoording is door de Inspectie van het Onderwijs gecontroleerd, akkoord bevonden en weergegeven in het ambtsbericht d.d. 9 augustus 2017. Hierin staat: Op grond van de informatie die de RUG ons heeft gegeven en het overleg dat we daarover met de RUG hebben gevoerd, vinden we het aannemelijk dat de aanloopkosten tot en met 2017 zijn, respectievelijk zullen worden gefinancierd uit private middelen van de RUG.’

Naar aanleiding van de recente publicaties zal de RUG het rapport van studentenpartij DAG bestuderen en daar later met een reactie op komen.

Last modified:31 August 2018 11.41 a.m.
printView this page in: Nederlands

More news

 • 11 July 2019

  Major companies’ annual reports too vague about climate impact

  Many major Dutch companies publish extensive information about climate impact in their annual reports. However, very few companies provide concrete, detailed information about their own CO2 emissions, the impact of climate change on their business...

 • 08 July 2019

  UG permanently closes Yantai project

  The University of Groningen (UG) has permanently closed the project aimed at creating a branch campus in Yantai. Discussions were held with China Agricultural University, the city of Yantai and the Province of Shandong.

 • 03 July 2019

  Cheap train tickets boost public transport use but reduce customer satisfaction

  Offers of cheap single train tickets through retailers such as Kruidvat or Etos have a positive impact on the number of kilometres travelled by rail. This impact is much bigger than that of more general TV, newspaper or magazine advertising. However,...