Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

16 augustus 2018

De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit Utrecht op plek 51. In 2017 steeg de RUG dertien plaatsen in de Shanghai Ranking. Dat had vooral te maken met de Nobelprijs van professor Feringa in 2016.

De ARWU is een mondiale top-500 die jaarlijks in augustus wordt gepubliceerd. De ARWU beoordeelt daarvoor meer dan 1.200 universiteiten over de hele wereld. Omdat de ranking is gebaseerd op een heldere methodologie en objectieve gegevens wordt hij in de academische wereld gezien als de meest geloofwaardig en betrouwbare kwaliteitsmeter van universiteiten wereldwijd. Na zes jaar van stijgen nu dus een lichte daling voor de RUG. Belangrijkste oorzaak voor deze daling ligt in de Highly Cited Authors score; daarnaast is de RUG ook licht gedaald op de Nature & Science publicaties deelscore.

De lijst wordt, evenals voorgaande jaren, aangevoerd door Harvard University, Stanford en het MIT. Ook vermeldenswaardig: alle U4 universiteiten (Ghent University, University of Göttingen, University of Groningen en Uppsala University) staan in de top 100.

Kwaliteit

Vooral aankomend studenten uit het buitenland gebruiken rankings als een belangrijke indicator voor de kwaliteit van een universiteit en daarmee als een maat voor de waarde van hun diploma en de gepleegde investering. Ook onderzoekers, overheden én bedrijven vinden ranglijsten belangrijk, omdat ze die zien als een reflectie van de kwaliteit van een universiteit.

Zie ook de website van de Shanghai-ranking.

Laatst gewijzigd:17 augustus 2018 09:56
printView this page in: English

Meer nieuws