Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colleges volgen onder de (Noorder)zon

RUG flink vertegenwoordigd op 28e editie Gronings Performing Arts Festival
16 augustus 2018

Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon. De RUG biedt met partners drie kindercolleges, een Science LinX lab, een VR-experience, drie wetenschappelijke lezingen, en de gezondste dag en plek op Noorderzon. Dé kans om gratis of voor een klein prijsje je kennis bij te spijkeren op/onder de (Noorder)zon.

ACTIE ←→ REACTIE lab van Science LinX

Science LinX viert dat ze al 10 jaar het science center van de Rijksuniversiteit Groningen zijn. En dat doen ze met het ACTIE ←→ REACTIE lab van 23 t/m 27 augustus in de Oberon Tent boordevol veelzijdige wetenschap. Elke ACTIE levert een gelijke REACTIE volgens de derde wet van Newton. Maak verrassende vormen met maffe ferro fluids en magneten. Laat niet-newtoniaanse maïzena-pap dansen. Ontdek hoe kosmische deeltjes botsen. Bouw kettingreacties en speel met chemische reacties bij de moleculair koken workshop; experimenteer en proef zo zelf aan oorzaak en gevolg!

Dus: haal je portie wetenschap bij de drie flitslezingen en kom zelf in ACTIE in de workshops en bij de Eerste Hulp Bij Onderzoeksvragen-post. Kijk voor alle tijden & prijzen op de website van Noorderzon of kom naar de Oberon tent op de speelweide.

Actie ←→ Reactie lab van Science LinX
Actie ←→ Reactie lab van Science LinX

Virtual Reality in perspectief in de Horatio Tent

De interfacultaire VR en AR hub van de RUG! De werkelijkheid kan door computers aangevuld worden met nuttige, fascinerende en zelfs genezende virtuele beelden door middel van virtual reality, augmented reality & mixed reality. Ir. André Rosendaal praat je op dinsdag 28 augustus tijdens een lezing (€3 pp) bij met interessante voorbeelden uit onderwijs, onderzoek, gezondheidszorg, maatschappij en kunst. ‘s Middags zijn de installaties gratis te bekijken (14.00-18.00 u.). Stap bv. in de VR-wereld van klassieke muziek.

Kindercolleges

Elk jaar organiseert de RUG Kinderuniversiteit drie toffe kindercolleges op Noorderzon. Voor slechts €3 pp. schuiven 8 tot 12-jarigen en hun ouders van 14:30 -15.15 u. aan in de Horatio tent aan de Kerklaan.

  • 24 augustus: Op reis door het heelal (professor Diederik Roest, natuurkunde)
    We gaan op reis door de planeten en sterren van het heelal. Hoe ziet ons zonnestelsel er uit, en wat merken we hier in het dagelijks leven op aarde van? En wat doen de andere sterren in het heelal? En wat kunnen we leren over de toekomst en het verleden door naar al die sterren te kijken? We denken na over deze en andere vragen en gaan met Diederik op reis door ruimte en tijd.
  • 25 augustus: Bouw mee aan het verleden! (Yannick de Raaff, archeologie)
    Ben jij een huttenbouwer? Wij studenten archeologie ook, en we doen dat niet alleen omdat het zo leuk is. Door zelf een hut na te bouwen, proberen we een beter beeld te krijgen van hoe mensen vroegen leefden. Hoe bouwden jagers en verzamelaars, en met welke materialen? Je maakt kennis met de ‘experimentele’ archeologie en krijgt verschillende materialen in handen zoals berkenbast, hazelaartakken en touw gemaakt van brandnetel.
  • 26 augustus: Hoe maak je groen cool? (dr. Jan Willem Bolderdijk, psychologie)
    Wat beter is voor het milieu weten we meestal wel. Vegetarisch is beter dan een maaltijd met veel vlees, naar school fietsen of lopen is beter dan autorijden. Maar waarom is niet iedereen vegetariër? Jan Willem onderzoekt hoe wij milieukeuzes maken. We zijn echte groepsdieren; doen het liefste wat de rest doet. Het voelt niet fijn als jij als enige heel milieubewust bent. Anderen zien je misschien zelfs als betweter. We moeten dus zorgen dat iedereen milieubewuste keuzes normaal vindt.

29 augustus: Healthy ageing op Noorderzon

Zelf een smoothie bij elkaar fietsen. Zen worden van de Noorderzonnegroet. En ontdekken hoe het is om oud te zijn. RUG/UMCG i.s.m. de gemeente, Hanzehogeschool, Healthy Ageing Netwerk en Aletta Jacobs School of Public Health maken van de Horatio Tent voor 1 dag het gezondste en gelukkigste plekje op Noorderzon. Ook is de expositie Stralend 100! van Kees van de Veen te zien. Hij fotografeerde tien mensen tussen 6 en 101 jaar die op eigen manier gezondheid en geluk nastreven. ’s Avonds om 20.00 u. gaan we het in twee presentaties hebben over gelukkig en gezond oud worden:

Presentatie 1 | Wonen met dementie en verouderingspakken
De presentatie wordt verzorgd door Stefan Lechner en Arnout Siegelaar, onderzoekers van de innovatiewerkplaats Health Space Design van de Hanzehogeschool.

Presentatie 2 | TEDx Talk - The obesity epidemic: it will take the entire village
Na jarenlang onderzoek concludeert hoogleraar Koert van Ittersum van de RUG dat het probleem veel te complex is om individueel op te lossen. Van Ittersum roept beleidsmakers, ondernemers, academici op om hun krachten te bundelen en individuen in staat te stellen de controle over hun calorieinname te vergroten en een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Studium Generale

Kun je niet wachten tot de colleges weer beginnen in september? Studium Generale biedt op Noorderzon drie wetenschappelijke lezingen aan. Toegangsprijs €7,50 pp.

De 28e editie van Noorderzon vindt plaats van donderdag 23 augustus t/m zondag 2 september 2018. Het volledige programma met informatie over locaties en aanvangstijden staat op www.noorderzon.nl

Laatst gewijzigd:20 augustus 2018 09:14
printView this page in: English

Meer nieuws