Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

150 Lowlandsbezoekers lallen grenzeloos met Martijn Wieling

RUG onderzoek naar de invloed van alcohol op het spreken van vreemde talen
20 augustus 2018

Te midden van al het festivalgedruis tijdens Lowlands op 17, 18 en 19 augustus heeft dr. Martijn Wieling van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoek gedaan naar het effect van alcohol op spraakgebruik. Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt.

Lowlands Science

Martijn Wieling is docent Informatiekunde aan de RUG en doet onderzoek naar taalvariatie in de mond. Samen met Jidde Jacobi, Pauline Veenstra, Stefanie Keulen, Lisanne de Jong, Teja Rebernik, Aude Noiray, Masha Medvedeva, Anna Pot, Mara van der Ploeg, Vera Hukker en Gerwin Blankevoort stond Martijn Wieling op Lowlands Science. Sinds 3 jaar vormt Lowlands Science een prominent programmaonderdeel van Lowlands, een muziekfestival met 60.000 bezoekers. Op het festivalterrein staat elk jaar een uitgebreid lab waarin festivalgangers omwille van de wetenschap onderdeel worden van experimenten van uiteenlopende onderzoeken. Het was de eerste keer dat een onderzoeker van de RUG deelnam aan dit wetenschapsprogramma van Lowlands.

Tongbrekers

Voor het onderzoek Grenzeloos Lallen van Wieling is gekeken naar de invloed van alcohol op het spreken van de moedertaal en het Engels. Hij heeft de tongbewegingen van ongeveer 150 deelnemers gemeten met een echoscopie apparaat. Na het meten van hun alcoholpromillage moesten ze Nederlandse en Engelse tongbrekers lezen en losse klanken uitspreken. Het liefst één keer nuchter en één keer met alcohol op. Maar liefst 300 deelnemers beoordeelden de uitspraken van anderen. Wieling verwacht dat alcohol er voor zorgt dat de articulatie minder precies wordt en daardoor het stereotype Nederlandse accent minder duidelijk hoorbaar is. Voordat bekend is of dat echt zo is, moeten we nog even geduld hebben. Wieling hoopt binnen een jaar de resultaten van het onderzoek te hebben.

Laatst gewijzigd:21 augustus 2018 12:01
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...