Rijksuniversiteit Groningen en MEYER WERFT tekenen samenwerkingsovereenkomst
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en MEYER WERFT Papenburg hebben een overeenkomst voor duurzame samenwerking getekend. Op maandag 23 juli hebben de voorzitter van het College van Bestuur van de RUG, professor Sibrand Poppema, en de directeur van MEYER WERFT, Tim Meyer, een memorandum van overeenstemming getekend.

Het doel van het samenwerkingsverband is de invloed van zowel de wetenschap als de industrie in de noordelijke regio te versterken. Beide partijen bundelen hun krachten in de the “Innovation Lab Papenburg – Groningen 2018-2050” (IB2050). Deze structuur bevat concrete projecten tussen MEYER WERFT en de RUG voor het realiseren van duurzame en concurrerende oplossingen voor de periode van 2018 tot 2050. In de projecten wordt wetenschappelijk onderzoek verbonden met concrete toepassingen uit de praktijk. Voor hoogopgeleide studenten uit Groningen biedt de samenwerking kansen voor stageplekken en banen.
De eerste drie projecten betrekking hebben op IT, energie-efficiëntie en duurzaamheid.
Project 1: Volgende generatie IT binnen de productie-omgeving, met prof. dr. B. (Bayu) Jayawardhana
In het tijdperk van de slimme industrie/Industry 4.0 maakt de informatie- en communicatietechnologie baanbrekende innovaties mogelijk in de productiesector. Door te besparen op kosten en ontwikkelingstijd kan verbetering van productiviteit worden bereikt. Het doel is de ontwikkeling van ICT-technologie waarin modelgebaseerde benaderingen (digitale tweelingen) worden gecombineerd met datagebaseerde benaderingen (big data) voor het creëren van een slimme waardeketen in de sector van de cruiseschepen.
Project 2: Duurzaamheid en GRI in het internationale bedrijfsleven, met prof. dr. Alan Muller
Als belangrijke wereldspeler op het gebied van de bouw van cruiseschepen die schepen levert aan vooraanstaande internationale scheepsbouwbedrijven, moet MEYER vooruitlopen op de internationale normen op het gebied van duurzaamheidsdoelstellingen. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een systeem voor wereldwijd erkende en gestandaardiseerde verslaglegging.

Project 3: Energie-efficiëntie op cruiseschepen; netwerken, brandstoffen/bronnen en stuwkracht/aandrijving, met prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen
Een van de grootste en belangrijkste uitdagingen voor een scheepsbouwer is energiezuinige schepen bouwen en deze zo efficiënt mogelijk maken. In dit project werken beide partijen samen aan oplossingen op het gebied van verbranding/brandstoffen, efficiënte aandrijving en de productie van hernieuwbare energie.
Prioriteit wordt gegeven aan het opzetten van zogenaamde Zukunft Räume of Future Rooms (FR) in Papenburg en Groningen, waar alle projecten gecoördineerd worden. De FR Papenburg zal gerealiseerd worden op de werf of in de stad. De FR in Groningen zal waarschijnlijk op de Zernike Campus (Start Up City-gebouw) gerealiseerd worden.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:22 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.