Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Tips voor maansverduistering van RUG-sterrendeskundige Theo Jurriëns

24 juli 2018

Wat moet u doen om de langste maansverduistering van de eeuw te kunnen zien? De kijkavond op de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen is populair en daarom reeds volgeboekt. Wat zijn de alternatieven voor aanstaande vrijdag? Theo Jurriëns weet raad:

Wanneer?

De verduisterde maan komt om 21.30 uur op, de zon gaat om 21.38 uur onder en het blijft schemeren tot 22.30 uur. Kortom, het beste kijkvenster is tussen 22.30 en 23.15 uur. Immers het spektakel, de totaliteit eindigt om 23.15 uur.

De geluksvogel variant

U heeft een tuin met goed en vrij uitzicht op de horizon in het zuidoosten; ga gewoon lekker in uw tuinstoel zitten en genieten maar. De bijzondere plaatjes bekijkt u later wel op internet.

De actieve variant

Als de geluksvogelvariant, maar wel eerst even op de fiets naar een plekje met vrij uitzicht. Een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling is daarbij erg meegenomen. In Noord-Nederland zijn dat bijvoorbeeld: de Onlanden, NP Dwingelderveld, het Fochtelooerveen, polder Breebaart, het Exloërveen, de zuidkant van het Tjeukemeer, NP Lauwersmeer, Noordpolderzijl, het Friesche veen of de oude zeedijk Lemmer-Kuinre.

De geïnteresseerde variant

Als de actieve variant maar dan met een goede verrekijker en wellicht het fototoestel in de tas. Camera met lens van minimaal 300 mm of een compact camera met goede zoom is nodig en uiteraard een statief. Gebruik de zelfontspanner van de camera om trillingen te vermijden of wellicht een mobiele telefoon. Als het wijzigen van camera-instellingen niet kan of te ingewikkeld is, gewoon vertrouwen op de automaat van het toestel.

De expert variant

Als de geïnteresseerde variant, maar tussentijds ook genieten van de maantjes van Jupiter met de verrekijker of met een telescoop de ring van Saturnus bekijken. De ‘rode’ planeet Mars staat schijnbaar onder de Maan en in het westen is de planeet Venus nog te zien.​​ En om 22.34 uur komt het International Space Station ook nog voorbij.

Kortom voor ieder wat wils tijdens de langste maansverduistering van de eeuw!

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:22

Meer nieuws

 • 10 juli 2020

  ENLIGHT recognized as a European University

  The ENLIGHT consortium of nine European universities, including the University of Groningen, was selected within the framework of the second call for ‘European Universities’, the European Commission's pilot program for new multilateral networks....

 • 08 juli 2020

  Piekopvang in Groningen voorbereid voor internationale studenten

  Aan het einde van de zomer komen er naast veel Nederlandse studenten ook internationale studenten naar Groningen om voor kortere of langere tijd te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen (HG) of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vanwege de...

 • 01 juli 2020

  Sander de Hosson Alumnus van het Jaar 2019

  Longarts Sander de Hosson is door de Rijksuniversiteit Groningen verkozen tot Alumnus van het Jaar 2019. Hij ontvangt de prijs voor de indringende wijze waarop hij aandacht vraagt voor de emotionele kant van de palliatieve zorg en voor het onder...