Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Tips voor maansverduistering van RUG-sterrendeskundige Theo Jurriëns

24 juli 2018

Wat moet u doen om de langste maansverduistering van de eeuw te kunnen zien? De kijkavond op de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen is populair en daarom reeds volgeboekt. Wat zijn de alternatieven voor aanstaande vrijdag? Theo Jurriëns weet raad:

Wanneer?

De verduisterde maan komt om 21.30 uur op, de zon gaat om 21.38 uur onder en het blijft schemeren tot 22.30 uur. Kortom, het beste kijkvenster is tussen 22.30 en 23.15 uur. Immers het spektakel, de totaliteit eindigt om 23.15 uur.

De geluksvogel variant

U heeft een tuin met goed en vrij uitzicht op de horizon in het zuidoosten; ga gewoon lekker in uw tuinstoel zitten en genieten maar. De bijzondere plaatjes bekijkt u later wel op internet.

De actieve variant

Als de geluksvogelvariant, maar wel eerst even op de fiets naar een plekje met vrij uitzicht. Een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling is daarbij erg meegenomen. In Noord-Nederland zijn dat bijvoorbeeld: de Onlanden, NP Dwingelderveld, het Fochtelooerveen, polder Breebaart, het Exloërveen, de zuidkant van het Tjeukemeer, NP Lauwersmeer, Noordpolderzijl, het Friesche veen of de oude zeedijk Lemmer-Kuinre.

De geïnteresseerde variant

Als de actieve variant maar dan met een goede verrekijker en wellicht het fototoestel in de tas. Camera met lens van minimaal 300 mm of een compact camera met goede zoom is nodig en uiteraard een statief. Gebruik de zelfontspanner van de camera om trillingen te vermijden of wellicht een mobiele telefoon. Als het wijzigen van camera-instellingen niet kan of te ingewikkeld is, gewoon vertrouwen op de automaat van het toestel.

De expert variant

Als de geïnteresseerde variant, maar tussentijds ook genieten van de maantjes van Jupiter met de verrekijker of met een telescoop de ring van Saturnus bekijken. De ‘rode’ planeet Mars staat schijnbaar onder de Maan en in het westen is de planeet Venus nog te zien.​​ En om 22.34 uur komt het International Space Station ook nog voorbij.

Kortom voor ieder wat wils tijdens de langste maansverduistering van de eeuw!

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 10:17

Meer nieuws