Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Tips voor maansverduistering van RUG-sterrendeskundige Theo Jurriëns

24 juli 2018

Wat moet u doen om de langste maansverduistering van de eeuw te kunnen zien? De kijkavond op de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen is populair en daarom reeds volgeboekt. Wat zijn de alternatieven voor aanstaande vrijdag? Theo Jurriëns weet raad:

Wanneer?

De verduisterde maan komt om 21.30 uur op, de zon gaat om 21.38 uur onder en het blijft schemeren tot 22.30 uur. Kortom, het beste kijkvenster is tussen 22.30 en 23.15 uur. Immers het spektakel, de totaliteit eindigt om 23.15 uur.

De geluksvogel variant

U heeft een tuin met goed en vrij uitzicht op de horizon in het zuidoosten; ga gewoon lekker in uw tuinstoel zitten en genieten maar. De bijzondere plaatjes bekijkt u later wel op internet.

De actieve variant

Als de geluksvogelvariant, maar wel eerst even op de fiets naar een plekje met vrij uitzicht. Een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling is daarbij erg meegenomen. In Noord-Nederland zijn dat bijvoorbeeld: de Onlanden, NP Dwingelderveld, het Fochtelooerveen, polder Breebaart, het Exloërveen, de zuidkant van het Tjeukemeer, NP Lauwersmeer, Noordpolderzijl, het Friesche veen of de oude zeedijk Lemmer-Kuinre.

De geïnteresseerde variant

Als de actieve variant maar dan met een goede verrekijker en wellicht het fototoestel in de tas. Camera met lens van minimaal 300 mm of een compact camera met goede zoom is nodig en uiteraard een statief. Gebruik de zelfontspanner van de camera om trillingen te vermijden of wellicht een mobiele telefoon. Als het wijzigen van camera-instellingen niet kan of te ingewikkeld is, gewoon vertrouwen op de automaat van het toestel.

De expert variant

Als de geïnteresseerde variant, maar tussentijds ook genieten van de maantjes van Jupiter met de verrekijker of met een telescoop de ring van Saturnus bekijken. De ‘rode’ planeet Mars staat schijnbaar onder de Maan en in het westen is de planeet Venus nog te zien.​​ En om 22.34 uur komt het International Space Station ook nog voorbij.

Kortom voor ieder wat wils tijdens de langste maansverduistering van de eeuw!

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:22

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...