Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

Festivalbezoekers doen mee aan experiment spraakonderzoek
21 juni 2018
Martijn Wieling
Martijn Wieling

Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling van de Rijksuniversiteit Groningen gaat op Lowlands Science door middel van echoscopie de tongbewegingen van bezoekers meten.

’Het is fantastisch om deel te kunnen nemen aan Lowlands Science!’, zegt Martijn Wieling. ‘Niet alleen kunnen we in een heel korte tijd een ongekende hoeveelheid gegevens verzamelen, maar ook is het een prachtige manier om het algemene publiek kennis te laten maken met spraakonderzoek.’

Lowlands Science

Lowlands is een festival met 60.000 bezoekers, waar muziek, theater, comedy en cultuur de hoofdrol spelen. Sinds 3 jaar vormt Lowlands Science een prominent programmaonderdeel waarvoor Lowlands-bezoekers dagelijks in de rij staan om mee te doen aan uiteenlopende onderzoeken. Op het festivalterrein staat een uitgebreid lab waarin festivalbezoekers omwille van de wetenschap onderdeel worden van experimenten. Voorgaande edities van Lowlands Science in 2015, 2016 en 2017 waren erg succesvol onder zowel de festivalbezoekers als deelnemende wetenschappers. Lowlands 2018 vindt plaats op 17, 18 en 19 augustus.

Lowlands Science

Martijn Wieling

Martijn Wieling is universitair docent Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek naar taalvariatie in de mond. In 2016 won hij de prestigieuze European Young Researchers Award. Hij werd in 2015 benoemd tot lid van De Jonge Akademie, waarvan hij sinds 2018 vice-voorzitter is.

Laatst gewijzigd:02 juli 2018 13:51
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...