Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extra neerslag op Noordpool vertraagt terugtrekken zee-ijs

29 mei 2018

Wat zijn de gevolgen van de extra neerslag op de Noordpool (tot 60% in 2100) - als gevolg van klimaatverandering - op het Arctische zee-ijs? Dat is een vraag die veel wetenschappers bezighoudt. Richard Bintanja, honorair hoogleraar Klimaat en milieuveranderingen, beschrijft in een publicatie in Oceanography dat deze extra neerslag de gevolgen van opwarming tegengaat. De neerslag zorgt volgens hem voor een verzoeting van de oppervlaktelaag van de oceaan. Deze laag vormt een belemmering voor de warmte van de diepe oceaan om het oppervlak te bereiken. Daardoor koelt het oceaanoppervlak af (ten opzichte van een hypothetische situatie zonder extra neerslag) en breidt het zee-ijs uit.

Deze nieuwe bevinding betekent dat in een snel opwarmend Noordpoolgebied de extra neerslag de opwarming zal vertragen en ook in zekere mate de terugtrekking van zee-ijs zal tegengaan. Dit verrassende resultaat benadrukt de gecompliceerde link tussen de veranderende hydrologische cyclus in het Noordpoolgebied en het klimaat zelf.

Richard Bintanja
Richard Bintanja
Laatst gewijzigd:05 juni 2018 09:16
printView this page in: English

Meer nieuws