Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kennis is Koning bij de RUG op #Koningsdag2018

11 april 2018

Groningen heeft de eer om dit jaar de landelijke viering van de verjaardag van de koning te mogen organiseren. Op 27 april 2018 zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aanwezig op Koningsdag in Groningen. Gemeente, provincie en Oranjevereniging willen Stad en regio van hun beste kant te laten zien aan miljoenen kijkers. Een organisatorische uitdaging waarbij actief samengewerkt wordt met de Rijksuniversiteit Groningen, want tijdens de 2 uur durende wandeling van de Koninklijke familie door de binnenstad van Groningen, bezoeken zij ook de Broerstraat / Academieplein.

#OnsGroningen van de Feringa groep

Het Koningspaar betreedt de Broerstraat onder leiding van Lieke Knip van het KEI-bestuur. Aan de kant van de Oude Boteringestraat maakt het paar kennis met Groningse topsporters. Studenten met een A-status van de RUG, Hanzehogeschool, Noorderpoort en Alfa-college presenteren zich hier in een sportsetting.

Hierna vormen de trappen van het Academiegebouw het decor voor een mini-college over moleculaire motoren door de internationale onderzoeksgroep rondom prof. dr. Ben Feringa, en de Nobelprijswinnaar zelf uiteraard. Dat heel Nederland straks kennismaakt met nanoscience is woensdag 11 april bekend gemaakt met een filmpje op social media. Hierin stelt Feringa dat #MijnGroningen (de campagnehashtag van de gemeente) eigenlijk #OnsGroningen is. Met zijn internationale team van postdocs en promovendi doet hij baanbrekend scheikundig onderzoek in de laboratoria van de Faculty of Science and Engineering op Zernike.

Na het college vervolgen de Koning en de Koningin de route om in de Oude Kijk in ’t Jatstraat kennis te maken met het andere aspect van studerend Groningen: het studentenleven. Ze worden toegezongen door een groots studentenkoor, begeleid door Auke de Boer op het carillon van het Academiegebouw.

Martinikerkhof = Kinderplein

De RUG is ook op een andere locatie in de route van het Koninklijk paar vertegenwoordigd: het Martinikerkhof. Op dit ‘Kinderplein’ organiseren we de Kinderuniversiteit. Intelligente robots ontwikkeld door professor Ming Cao voeren een speciale dans uit. De robots communiceren volledig autonoom met elkaar en kunnen hierdoor ingewikkelde taken samen uitvoeren. Samenwerkende robots dus! Dit is een techniek die zijn toepassing vindt in onder andere zelfrijdende auto's. Leerlingen van de Groninger Eexterbasisschool uit Scheemda demonstreren het onderzoek.

Logo koningsdag
Logo koningsdag

Kennis is Koning op het Harmonieplein

Op het Harmonieplein organiseert de Young Academy Groningen samen met ScienceLinx en de RUG Scholierenacademie het ‘side-event’: Kennis is Koning! Tussen 14.00 en 18.00 uur, na de wandeling van het Koningspaar, kunnen volwassenen en kinderen meedoen aan verschillende activiteiten en experimenten, bijvoorbeeld over hoe het heelal is ontstaan of over hoe talenknobbels werken.

De voorbereidingen voor 27 april zijn in volle gang. Check voor updates de officiële website van Koningsdag 2018 in Groningen: koningsdag.groningen.nl

Kennis is Koning
Kennis is Koning
Laatst gewijzigd:29 augustus 2018 10:56
printView this page in: English

Meer nieuws