Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Grote Europese subsidie voor bioloog Franjo Weissing

10 april 2018
prof. dr. Franjo Weissing
prof. dr. Franjo Weissing

Prof. Franjo Weissing, hoogleraar Theoretische Biologie, heeft een ERC Advanced Grant toegekend gekregen. Weissing gaat met de subsidie de evolutie van regulatienetwerken onderzoeken. De European Research Council (ERC) kent de Advanced Grant van 2,5 miljoen euro toe aan leidende en baanbrekende onderzoekers.

Organismen passen zich constant aan aan hun omgeving, vertelt Weissing over zijn project. De verschillende disciplines van de levenswetenschappen zijn tegenwoordig hard op weg om deze aanpassingsprocessen in kaart te brengen. Uiteindelijk zijn alle aanpassingsprocessen door evolutie ontstaan, en het zou bijzonder nuttig zijn als we de evolutionaire design principes van dit soort processen beter zouden begrijpen. Maar dit is een grote uitdaging. “In het verleden heeft men vooral gekeken naar structurele kenmerken als lichaamslengte of kleur. De evolutie van dit soort kenmerken is relatief makkelijk te begrijpen en te voorspellen, want er bestaat een eenvoudig verband tussen de uiterlijke kenmerken en de onderliggende genen. Bij regulatienetwerken is dit anders: de componenten van zo’n netwerk evolueren niet apart van elkaar, want het is juist het samenspel van deze componenten dat bepaalt wat er gebeurt. Daarom evolueert het netwerk als een geheel.”

Met behulp van grootschalige computersimulaties gaat Weissing de evolutie van regulatienetwerken onderzoeken. “Zoiets was 5 jaar geleden nog niet mogelijk, tenminste niet op grote schaal. Door steeds snellere computers en vooral nieuwe manieren van programmeren kun je nu in een paar minuten resultaten verkrijgen, waar je vroeger weken of maanden op moest wachten. Zo kan ik veel efficiënter nieuwe hypothesen ontwikkelen en meteen ook testen.” Het ERC project is opgesplitst in deelprojecten, die concrete vragen uit verschillende vakgebieden behandelen. Welke organismen kunnen zich in tijden van ‘global warming’ nog aanpassen aan de veranderende omstandigheden? Hoe past het immuunsysteem zich aan aan het spectrum pathogenen waarmee het is geconfronteerd? Hoe is het vermogen om te leren geëvolueerd en wat kunnen we hieruit concluderen over de structuur van onze hersenen en ons systeem van emoties?

Franjo Weissing

Laatst gewijzigd:11 april 2018 15:22

Meer nieuws

 • 20 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...