Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

15 februari 2018

Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld.

Hoewel dat mooie cijfers zijn, heeft nog maar een deel van de 15,5 miljoen (!) Facebook volgers van Al-Ghaili de film bekeken. Dat leverde ook meer dan 4.200 likes op. De kanalen van de in Jemen geboren en vanuit Berlijn opererende wetenschapscommunicator trekken grote aantallen bezoekers, een teken dat de belangstelling op internet verder gaat dan kattenvideo’s.

In het filmpje staat een complex onderwerp centraal: spintronica, een vakgebied dat snellere en energiezuiniger elektronica belooft. Waar normale elektronica is gebaseerd op de aan- of afwezigheid van een elektrisch stroompje (de 1 en 0 waarmee een computer rekent) maakt spintronica gebruik van magnetische eigenschappen van elektronen die meer dan die twee waarden kunnen aannemen. Bovendien is het met deze spintronica mogelijk om opslag en verwerking van informatie op één chip samen te brengen. Bij gewone elektronica kan dat niet. Dankzij het werk van Bart van Wees komt deze revolutionaire spintronica snel naderbij.

De film over het werk van Prof. dr. Van Wees is gemaakt door Sensu, een Gronings bedrijf gespecialiseerd in verbeelden van wetenschap.

Laatst gewijzigd:20 februari 2018 10:43
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...