Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

15 februari 2018

Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld.

Hoewel dat mooie cijfers zijn, heeft nog maar een deel van de 15,5 miljoen (!) Facebook volgers van Al-Ghaili de film bekeken. Dat leverde ook meer dan 4.200 likes op. De kanalen van de in Jemen geboren en vanuit Berlijn opererende wetenschapscommunicator trekken grote aantallen bezoekers, een teken dat de belangstelling op internet verder gaat dan kattenvideo’s.

In het filmpje staat een complex onderwerp centraal: spintronica, een vakgebied dat snellere en energiezuiniger elektronica belooft. Waar normale elektronica is gebaseerd op de aan- of afwezigheid van een elektrisch stroompje (de 1 en 0 waarmee een computer rekent) maakt spintronica gebruik van magnetische eigenschappen van elektronen die meer dan die twee waarden kunnen aannemen. Bovendien is het met deze spintronica mogelijk om opslag en verwerking van informatie op één chip samen te brengen. Bij gewone elektronica kan dat niet. Dankzij het werk van Bart van Wees komt deze revolutionaire spintronica snel naderbij.

De film over het werk van Prof. dr. Van Wees is gemaakt door Sensu, een Gronings bedrijf gespecialiseerd in verbeelden van wetenschap.

Laatst gewijzigd:20 februari 2018 10:43

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...