Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Draagvlak voor migratiebeleid hangt samen met maatschappelijk onbehagen

10 januari 2018

Burgers die vinden dat het slecht gaat met Nederland, zijn doorgaans ook negatiever over het migratiebeleid van de overheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).                  

De rol van maatschappelijk onbehagen bij de houding van burgers over het migratiebeleid bleef tot nu toe onderbelicht. Eerder onderzoek maakte geen onderscheid tussen verschillende aspecten van draagvlak. Er is relatief veel draagvlak voor de doelstellingen van het migratiebeleid, zoals het opvangen van vluchtelingen of inburgering. Burgers zijn vooral kritisch over de uitvoering ervan. Met name de uitvoering van het inburgerings- en terugkeerbeleid kan rekenen op veel kritiek. Ook is er relatief veel kritiek op de doelstellingen van het beleid voor arbeidsmigratie.

De studie bestond uit een literatuuronderzoek en een online enquête bij 2.601 burgers in Nederland. Daarnaast zijn er telefonische interviews gehouden met 80 van deze respondenten, waarin dieper werd ingegaan op de redenen voor hun mening over het migratiebeleid.

Maatschappelijk onbehagen
Maatschappelijk onbehagen is de perceptie dat het slecht met ‘ons’ gaat. Het bestaat uit een gebrek aan vertrouwen in de overheid, het gevoel dat het in Nederland de verkeerde kant op gaat en de inschatting dat de gemiddelde Nederlander veel met problemen zoals corruptie, criminaliteit en onrechtvaardigheid te maken krijgt. Wie meer maatschappelijk onbehagen beleeft, heeft doorgaans ook een negatiever oordeel over de uitvoering van het migratiebeleid.

Zie ook een eerdere video met Postmes en promovenda Van der Bles over maatschappelijk ongenoegen.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 09:50
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...