Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Draagvlak voor migratiebeleid hangt samen met maatschappelijk onbehagen

10 januari 2018

Burgers die vinden dat het slecht gaat met Nederland, zijn doorgaans ook negatiever over het migratiebeleid van de overheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).                  

De rol van maatschappelijk onbehagen bij de houding van burgers over het migratiebeleid bleef tot nu toe onderbelicht. Eerder onderzoek maakte geen onderscheid tussen verschillende aspecten van draagvlak. Er is relatief veel draagvlak voor de doelstellingen van het migratiebeleid, zoals het opvangen van vluchtelingen of inburgering. Burgers zijn vooral kritisch over de uitvoering ervan. Met name de uitvoering van het inburgerings- en terugkeerbeleid kan rekenen op veel kritiek. Ook is er relatief veel kritiek op de doelstellingen van het beleid voor arbeidsmigratie.

De studie bestond uit een literatuuronderzoek en een online enquête bij 2.601 burgers in Nederland. Daarnaast zijn er telefonische interviews gehouden met 80 van deze respondenten, waarin dieper werd ingegaan op de redenen voor hun mening over het migratiebeleid.

Maatschappelijk onbehagen
Maatschappelijk onbehagen is de perceptie dat het slecht met ‘ons’ gaat. Het bestaat uit een gebrek aan vertrouwen in de overheid, het gevoel dat het in Nederland de verkeerde kant op gaat en de inschatting dat de gemiddelde Nederlander veel met problemen zoals corruptie, criminaliteit en onrechtvaardigheid te maken krijgt. Wie meer maatschappelijk onbehagen beleeft, heeft doorgaans ook een negatiever oordeel over de uitvoering van het migratiebeleid.

Zie ook een eerdere video met Postmes en promovenda Van der Bles over maatschappelijk ongenoegen.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 09:50
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...