Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Draagvlak voor migratiebeleid hangt samen met maatschappelijk onbehagen

10 januari 2018

Burgers die vinden dat het slecht gaat met Nederland, zijn doorgaans ook negatiever over het migratiebeleid van de overheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).                  

De rol van maatschappelijk onbehagen bij de houding van burgers over het migratiebeleid bleef tot nu toe onderbelicht. Eerder onderzoek maakte geen onderscheid tussen verschillende aspecten van draagvlak. Er is relatief veel draagvlak voor de doelstellingen van het migratiebeleid, zoals het opvangen van vluchtelingen of inburgering. Burgers zijn vooral kritisch over de uitvoering ervan. Met name de uitvoering van het inburgerings- en terugkeerbeleid kan rekenen op veel kritiek. Ook is er relatief veel kritiek op de doelstellingen van het beleid voor arbeidsmigratie.

De studie bestond uit een literatuuronderzoek en een online enquête bij 2.601 burgers in Nederland. Daarnaast zijn er telefonische interviews gehouden met 80 van deze respondenten, waarin dieper werd ingegaan op de redenen voor hun mening over het migratiebeleid.

Maatschappelijk onbehagen
Maatschappelijk onbehagen is de perceptie dat het slecht met ‘ons’ gaat. Het bestaat uit een gebrek aan vertrouwen in de overheid, het gevoel dat het in Nederland de verkeerde kant op gaat en de inschatting dat de gemiddelde Nederlander veel met problemen zoals corruptie, criminaliteit en onrechtvaardigheid te maken krijgt. Wie meer maatschappelijk onbehagen beleeft, heeft doorgaans ook een negatiever oordeel over de uitvoering van het migratiebeleid.

Zie ook een eerdere video met Postmes en promovenda Van der Bles over maatschappelijk ongenoegen.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 09:50
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...