Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG op elfde plaats in wereldwijde lijst ‘groene universiteiten’

15 december 2017

De RUG is vier plaatsen gestegen in de nieuwste Green Metric, en staat nu op plaats 11. De lijst van meest ‘groene’ universiteiten ter wereld is dit jaar uitgebreid tot ruim 600 universiteiten en wordt –voor het eerst - aangevoerd door een Nederlandse universiteit: Wageningen University & Research. Groningen en Wageningen zijn daarmee het hoogst geklasseerd van de deelnemende Nederlandse universiteiten.

De UI Green Metric ranking is opgezet door de Universitas Indonesia om aandacht te vragen voor duurzaamheid binnen het beleid van universiteiten. Dit jaar deden 619 universiteiten uit 76 landen mee aan de beoordeling. Bij elke instelling werd gekeken naar ‘setting and infrastructure', 'energy and climate change', 'waste', 'water', 'transportation' en 'education.’

Green Metric Logo

‚ÄčRanking RUG afgelopen jaren


De RUG zet zich al geruime tijd in voor meer duurzaamheid binnen onderwijs en onderzoek, op het gebied van bedrijfsvoering, renovatie- en nieuwbouwprojecten. Daarnaast is er ook een Green Office die studenten en medewerkers inspireert en informeert over duurzaamheid. Dat is terug te zien in de recente posities in de Green Metric.

Jaar

Ranking

Aantal deelnemende universiteiten

2017

11

619

2016

15

516

2015

12

407

2014

49

361


Duurzaam en toch oranje volgens Greenpeace?


Greenpeace heeft onlangs de herkomst van elektriciteit van alle Nederlandse universiteiten tegen het licht gehouden. De RUG scoorde ‘oranje’ op een schaal van groen-geel-oranje-rood. In de Green Metric zie je dit terug bij de wat lagere beoordeling van 'energy and climate change'. Teleurstellend, maar ook bevestiging van het belang van de duurzame plannen die de RUG heeft. Duidelijk is het streven naar CO2 neutraliteit in 2020, zodat we zo weinig mogelijk bijdragen aan klimaatverandering.

De beoordeling van Greenpeace betreft vooral energie-inkoop. Als zakelijk grote afnemer van energie koopt de RUG ‘Garanties van Oorsprong certificaten’ (GVO’s): een digitaal groencertificaat waarmee bewezen kan worden waar en hoe de groene stroom is opgewekt. Eén GVO is goed voor duizend kWh elektriciteit en garandeert dat die stroom ergens in Europa duurzaam is opgewekt, dus met zon, wind, water of biomassa (hier: waterkracht in Noorwegen). Buitenlandse GVO’s worden vaak gezien als minder duurzaam, omdat ze niet bijdragen aan extra groene stroom in Nederland. De RUG heeft daarom afgesproken dat per jaar 25% van de GVO’s voor buitenlandse stroom wordt omgezet naar GVO’s voor in Nederland opgewekte stroom. Hiermee stimuleren we direct de lokale productie van groene, schone energie.

Zonnepanelen


Vicevoorzitter van het universiteitsbestuur, Jan de Jeu, licht enkele acties van de RUG uit: “Reeds in 2016 werd 15% van onze totale energiebehoefte opgewekt door eigen hernieuwbare bronnen, zoals zonnepanelen, ondergrondse energieopslag en een windmolen. En in 2017 hebben we twee belangrijke mijlpalen bereikt: de oplevering van het duurzaamste onderwijsgebouw van Europa, de Energy Academy Europe, en het gereedkomen van een nieuwe zonneweide met 1.700 zonnepanelen op Zernike. Dat hier de route naar een klimaatneutrale en duurzame universiteit niet ophoudt, laat het volgende lijstje to do’s uit onze Roadmap Sustainable 2015 - 2020 wel zien:

  • streven naar 30% energie-efficiency verbetering in 2020 t.o.v. 2005;
  • in 2020 tenminste 25% energie uit eigen hernieuwbare bronnen, bv. ruim 2.000 zonnepanelen op daken van diverse gebouwen op Zernike
  • bij eerstvolgende aanbesteding van energie-inkoop kiezen voor Nederlandse GVO’s
  • in 2020 reductie van waterverbruik tot onder niveau van 2008;
  • reductie van de totale afvalproductie in 2020 tenminste 15% t.o.v. 2005
  • tenminste 70% van het afval wordt gescheiden in 2020;
  • BREEAM Excellent waar mogelijk standaard bij nieuw- en verbouw projecten; de Energy Academy Europe is BREEAM Outstanding (hoogst haalbare)
  • vliegbewegingen compenseren door middel van duurzame projecten.”

Laatst gewijzigd:15 december 2017 15:49
printView this page in: English

Meer nieuws