Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Verbeterde aanvraag voor oprichten University of Groningen Yantai besproken

24 november 2017

De Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen stond donderdag 23 november in het teken van de verbeterde aanvraag voor het oprichten van de Chinese branchcampus University of Groningen Yantai(UGY). Alle vijf fracties (de studentenfracties SOG, Lijst Calimero en DAG, en de medewerkersfracties Wetenschap en Personeel) hebben op constructieve wijze het woord gevoerd over het plan dat in samenspraak tussen een vertegenwoordiging van U-raadsleden en het CvB tot stand is gekomen. De conclusie is dat de aanvraag op een aantal onderwerpen nog verder uitgewerkt moet worden voordat er over gestemd kan worden. De gebeurt wederom in samenwerking met U-raadsleden.

Organisatie van UGY

Tijdens de vergadering van de Universiteitsraad is ook gesproken over de organisatie van de University of Groningen Yantai. Deze zal bestaan uit Nederlandse en Chinese vertegenwoordigers. De Nederlandse overheid treedt via het ministerie van OCW op als toezichthouder. Het College van Bestuur van de RUG is als enige bevoegd ten aanzien van de inhoud en onafhankelijkheid van de geboden opleidingen en onderzoeksprogramma’s in Yantai. Het CvB benoemt de vice-chancellor in het UGY-bestuur, bij wie de zeggenschap over de Groningse programma's is belegd. De UGY faciliteert het onderwijs en onderzoek. De eisen die aan de diploma’s gesteld worden, zijn wettelijk geborgd in het onderwijs- en diplomaconvenant, goedgekeurd door het ministerie van OCW.

Academische vrijheid

De RUG onderkent het belang van academische vrijheid en wetenschappelijke onafhankelijkheid. Het CvB, bij monde van voorzitter Sibrand Poppema, vindt dat deze onder alle omstandigheden gewaarborgd moeten zijn. “De samenstelling van het bestuur van UGY met daarin een vertegenwoordiger van de Communistische Partij verandert daar niets aan. Deze vertegenwoordiger heeft geen zeggenschap over de programma’s. Wel is het belangrijk dat we veel aandacht blijven besteden aan het voorkomen van zelfcensuur. Bij de RUG onderzoeken we echt alles”, aldus Sibrand Poppema.

Meer informatie

​Over de branchcampus UGY: http://www.rug.nl/about-us/internationalization/branch-campus-yantai​. ​Download hier de verbeterde Transnationale Educatie in Yantai ​

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de woordvoerders van de RUG, Gernant Deekens en Jorien Bakker: http://www.rug.nl/about-us/news-and-events/contact/

Laatst gewijzigd:24 november 2017 16:22
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....