Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

University of Groningen supports The Guild statement on Brexit

13 november 2017

This past weekend marked the halfway point between the Brexit vote on 23 June 2016 and the day on which the UK is scheduled to leave the EU, 29 March 2019. Throughout the Brexit negotiations, universities have expressed their concerns about the consequences of Brexit for higher education. Today The Guild of European Research-Intensive Universities has issued a statement to underscore the importance of collaboration in the face of Brexit. The University of Groningen is one of the 19 members of The Guild and supports this statement.

The importance of collaboration

The Guild states: ‘As Brexit talks continue, it is crucial to restate the importance of joint investment in knowledge, human capital and innovation, enabled across borders by European universities. Ensuring the welfare of Europe’s economies and strengthening our societies requires more collaboration in research and innovation, not less. The success of European universities depends on their ability to circulate ideas freely, through their researchers, students and alumni. This must not be affected adversely by Brexit.’

The Guild proposes four main ways of ensuring future collaboration:

 • ‘We need continued investment in student mobility, including between the EU and the UK, to strengthen our societies and ensure economic resilience.’
 • ‘We call for investment in EU framework programmes to sustain and enhance the quality of research in Europe, including the UK.’
 • ‘The free circulation of ideas can best be guaranteed by the free and uninterrupted movement of researchers, students and their families.’
 • ‘We urge continued long-term support for innovation across borders.’

More information

Website of The Guild

Laatst gewijzigd:13 november 2017 15:30

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...