Rechtenstudent uit Groningen maakt kans op 75.000 euro met zorginnovatie
De Groningse startup IVWear strijdt samen met prof. Bart Verkerke van het UMCG mee om de Medische Inspirator Prijs van ZonMw. Dit voorjaar werd het project van IVWear, de ontwikkeling van een draagbaar infuus uit meer dan 80 inzendingen verkozen als finalist voor deze prijs. Momenteel strijden zij een maand lang tegen twee andere projecten (uit Nijmegen en Maastricht) om de meeste stemmen binnen te halen voor hun project. Het project met de meeste stemmen wint 75.000 euro.
Rechtenstudent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid in Groningen Melcher Frankema is een van de drie ondernemers binnen IVWear: 'Onze droom is dat patiënten wereldwijd niet langer vastzitten aan de infuuspaal, zich vrij kunnen bewegen door het ziekenhuis en zich minder patiënt voelen.'
Hoe meer beweging, hoe eerder het ziekenhuis uit
Het idee van een draagbaar infuus is ontstaan uit de gedachte dat patiënten meer moeten bewegen tijdens hun ziekenhuisopname. Beweging is één van de belangrijkste factoren voor een snel herstel na bijvoorbeeld een operatie. Hoe meer patiënten bewegen, hoe eerder zij weer uit het ziekenhuis kunnen én hoe kleiner de kans dat ze weer terug hoeven te komen. Het draagbare infuus neemt zowel de fysieke als de emotionele belemmeringen weg om uit bed te komen. Patiënten kunnen met het draagbare infuus gemakkelijker traplopen, drempels over en naar buiten gaan, maar voelen zich ook minder patiënt, omdat ze niet altijd een infuuspaal hoeven mee te slepen. Het draagbare infuus van IVWear kan patiënten wereldwijd het ziekenhuisbed uit krijgen.
De start van een gemotiveerd team
Het begon allemaal in februari van dit jaar. Bart Verkerke (Hoogleraar Biomedische Productontwikkeling bij het UMCG) liep rond met het idee voor een draagbaar infuus. Via een cursus van het University of Groningen Centre of Entrepreneurship kwam dit idee bij Max (arts-onderzoeker) en Melcher (rechtenstudent) terecht. Zij zagen veel potentie in een draagbaar infuus. Bart Verkerke bracht hen in contact met Niels (student biomedische technologie). Niels’ oom had enige jaren daarvoor lang in het ziekenhuis gelegen en Niels wist dat zijn oom veel hinder had ondervonden van de infuuspaal tijdens zijn vele langdurige ziekenhuisverblijven. Een zeer gemotiveerd team was geboren. Acht maanden later werken zij bijna fulltime aan dit project en hebben ze flinke stappen gezet. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen hebben ze een aanvraag gedaan voor een octrooi en ze gaan hun eerste prototype binnenkort testen in het UMCG.
Medische Inspirator Prijs betekent flinke versnelling
Het winnen van deze prijs zou een enorme stap betekenen voor de ontwikkeling van het draagbare infuus. Het herhalende proces van bouwen en testen is tijdrovend en duur. Het winnen van zo’n geldbedrag betekent een flinke versnelling van dit proces.
Stem ook!
Iedereen met een e-mailadres kan zijn of haar stem uitbrengen voor het project “IVWear maakt infusen draagbaar”. De winnaar wordt 23 november bekend gemaakt.

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 08:04 |
Meer nieuws
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
04 februari 2025
‘Verleiden mag, misleiden niet’
In de supermarkt staat een pak ‘zwarte bessensap’. Tenminste, zo heet het en de foto op de verpakking suggereert dat ook. Maar uit de ingrediëntenlijst blijkt dat de inhoud voornamelijk gemaakt is van appels en druiven. Is dat zonder meer toegestaan?...
-
23 januari 2025
Twee RUG-onderzoekers treden toe tot De Jonge Akademie
Prof. mr. dr. Björn Hoops en dr. Esther Metting treden toe tot De Jonge Akademie (DJA) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Elk jaar kiest de DJA tien talentvolle wetenschappers die zich wetenschappelijk bewezen hebben en...