Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Deltaplan Biodiversiteitsherstel 1e stap op weg naar nieuw evenwicht

Gezamenlijke aanpak platteland uit de koker wetenschap
23 november 2017

Een groep van 18 leiders uit de land- en tuinbouw, retail, agro-industrie en natuur- en milieuorganisaties heeft onder aanvoering van de wetenschap de handen ineen geslagen. Samen werken zij een Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor de groene ruimte van Nederland uit. Dit plan moet voor de zomer 2018 gereed zijn. Deze afspraak is vastgelegd in de ‘verklaring van Driebergen’. Partijen zullen deze verklaring aanbieden aan minister Schouten.

Han Olff, Foto: Gerhard Lugart
Han Olff, Foto: Gerhard Lugart

Het initiatief voor dit overleg kwam van hoogleraar ecologie Han Olff (RUG-Gelifes) en het bestuur van het Netherlands Ecological Research Network (NERN), waarbij het door Olff en zijn collega-wetenschappers opgestelde document " Deltaplan Biodiversiteitsherstel " als basis diende. Er zijn sterke aanwijzingen dat diverse soorten planten en dieren van het platteland in Nederland onder druk staan en afnemen. Dit geldt voor bloemplanten, insecten en weide- en akkervogels. Er zijn ook zorgen over het bodemleven. Leven dat we niet zien maar dat wel cruciaal is voor de groei en afbraak van planten en organische stof. Deze negatieve trends doen zich voor in zowel het agrarisch gebied als in de natuurgebieden, en betreft zowel de totale aantallen als de biodiversiteit van planten en dieren. Prof. dr. Olff schreef vorige maand al een opiniestuk over de dramatische achteruitgang van de insecten en de noodzakelijke omslag in de landbouw.

Natuurlijk kapitaal

De ondertekenaars van de verklaring zien de huidige toestand van biodiversiteit als een bedreiging voor het natuurlijk kapitaal van Nederland, voor een gezonde bodem als basis voor duurzame landbouw en natuur en voor het vertrouwen van de consument in producten uit de Nederlandse agrofood keten. Daarom is een vernieuwende aanpak dringend nodig die het best in samenwerking kan worden bereikt, en waarin partijen worden beloond voor handelen dat het behoud van biodiversiteit ondersteunt. De komende maanden werken de ondertekenaars het plan concreet uit. Dit doen zij in samenwerking met wetenschappers van verschillende universiteiten waaronder Groningen, Wageningen en Leiden, en een grote groep belanghebbenden.

Laatst gewijzigd:16 april 2020 16:08
View this page in: English

Meer nieuws

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 29 april 2024

    Behind the scenes: hoe studenten van de RUG en Hanze samen een Marsrover ontwikkelen

    Dit jaar doen de studenten van het Makercieteam mee aan de fysieke editie van de European Rover Challenge in Polen. Lees hier meer over de samenwerking binnen het team tussen de RUG en de Hanzehogeschool.