Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

UMCG start onderzoek naar de zorg aan jongvolwassenen met kanker

06 oktober 2017

Het UMCG start een online-onderzoek naar de zorg voor jongvolwassenen (18-35 jaar) met kanker, om de zorg voor deze leeftijdsgroep verder te verbeteren. Het doel van het onderzoek is om vast te stellen welke specifieke wensen en behoeften jongvolwassenen met kanker en hun naasten hebben. Ook willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de knelpunten en belemmeringen die de jongvolwassenen ervaren en ook welke goede ervaringen en voorbeelden zij hebben. Jongvolwassenen met kanker die de afgelopen 4 jaar in het UMCG onder behandeling zijn of zijn geweest en hun naasten of nabestaanden, kunnen meedoen aan het onderzoek.

Kanker bij jongvolwassenen (de zogenaamde AYA’s:  Adolescents & Young Adults ofwel kankerpatiënten in de leeftijd van 18 tot 35 jaar) doet zich voor tijdens één van de belangrijkste fasen van het leven. In een periode waarin iemand normaal gesproken op eigen benen gaat staan, een opleiding gaat volgen of een gezin wil stichten, is er opeens de ziekte kanker die alle aandacht opeist. Dit kan gevolgen hebben voor studie, relatie, werk of vriendschappen. Daardoor hebben jongvolwassenen met kanker behoefte aan leeftijdsspecifieke zorg met aandacht voor werk en opleiding, seksualiteit, relaties en vruchtbaarheid, en late bijwerkingen van behandelingen. Het UMCG wil daarom de specifieke wensen en behoeften van deze groep weten, om de zorg verder te kunnen verbeteren.

In november 2017 start een online groepsgesprek over de zorg in het UMCG voor jongvolwassenen met kanker. Hieraan kunnen zowel  jongvolwassenen zelf als hun naasten of nabestaanden deelnemen (bijvoorbeeld ouders, partners,  broers of zussen).  Gedurende negen dagen zijn er in vier verschillende groepen gesprekken: jongvolwassenen met kanker die nu in het UMCG behandeld worden; jongvolwassenen met kanker die 1-4 jaar geleden zijn behandeld; naasten; nabestaanden. Binnen elke groep kunnen deelnemers anoniem op zowel de door de onderzoekers gestelde stellingen en vragen als op antwoorden van elkaar te reageren.

Aanmelden voor dit onderzoek is vanaf nu mogelijk via mailadres AYAonderzoek@onco.umcg.nl ; via dit mailadres is ook aanvullende informatie over het onderzoek te verkrijgen.

Meer informatie over de zorg aan AYA’s in het UMCG:

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/UMC_Groningen_Cancer_Center/Patienten/aya/Paginas/default.aspx


Laatst gewijzigd:06 oktober 2017 12:02

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 15 mei 2018

  UMCG test vóór zwangerschap kans op krijgen ernstig ziek kind

  Vanaf half mei 2018 is het voor alle stellen in Nederland mogelijk om via 6 hiervoor getrainde huisartsen een DNA-dragerschapstest te doen. Deze test maakt het voor stellen mogelijk om al vóór de zwangerschap te laten onderzoeken of er een verhoogde...