Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

UMCG start onderzoek naar de zorg aan jongvolwassenen met kanker

06 oktober 2017

Het UMCG start een online-onderzoek naar de zorg voor jongvolwassenen (18-35 jaar) met kanker, om de zorg voor deze leeftijdsgroep verder te verbeteren. Het doel van het onderzoek is om vast te stellen welke specifieke wensen en behoeften jongvolwassenen met kanker en hun naasten hebben. Ook willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de knelpunten en belemmeringen die de jongvolwassenen ervaren en ook welke goede ervaringen en voorbeelden zij hebben. Jongvolwassenen met kanker die de afgelopen 4 jaar in het UMCG onder behandeling zijn of zijn geweest en hun naasten of nabestaanden, kunnen meedoen aan het onderzoek.

Kanker bij jongvolwassenen (de zogenaamde AYA’s:  Adolescents & Young Adults ofwel kankerpatiënten in de leeftijd van 18 tot 35 jaar) doet zich voor tijdens één van de belangrijkste fasen van het leven. In een periode waarin iemand normaal gesproken op eigen benen gaat staan, een opleiding gaat volgen of een gezin wil stichten, is er opeens de ziekte kanker die alle aandacht opeist. Dit kan gevolgen hebben voor studie, relatie, werk of vriendschappen. Daardoor hebben jongvolwassenen met kanker behoefte aan leeftijdsspecifieke zorg met aandacht voor werk en opleiding, seksualiteit, relaties en vruchtbaarheid, en late bijwerkingen van behandelingen. Het UMCG wil daarom de specifieke wensen en behoeften van deze groep weten, om de zorg verder te kunnen verbeteren.

In november 2017 start een online groepsgesprek over de zorg in het UMCG voor jongvolwassenen met kanker. Hieraan kunnen zowel  jongvolwassenen zelf als hun naasten of nabestaanden deelnemen (bijvoorbeeld ouders, partners,  broers of zussen).  Gedurende negen dagen zijn er in vier verschillende groepen gesprekken: jongvolwassenen met kanker die nu in het UMCG behandeld worden; jongvolwassenen met kanker die 1-4 jaar geleden zijn behandeld; naasten; nabestaanden. Binnen elke groep kunnen deelnemers anoniem op zowel de door de onderzoekers gestelde stellingen en vragen als op antwoorden van elkaar te reageren.

Aanmelden voor dit onderzoek is vanaf nu mogelijk via mailadres AYAonderzoek@onco.umcg.nl ; via dit mailadres is ook aanvullende informatie over het onderzoek te verkrijgen.

Meer informatie over de zorg aan AYA’s in het UMCG:

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/UMC_Groningen_Cancer_Center/Patienten/aya/Paginas/default.aspx


Laatst gewijzigd:06 oktober 2017 12:02

Meer nieuws

 • 09 februari 2018

  Virtual Reality therapie helpt mensen met psychose van angst en paranoia af

  Mensen met psychose die gepaard gaat met extreme achterdocht kunnen hun paranoia en angst overwinnen door te oefenen in Virtual Reality-omgevingen. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Vrije Universiteit, Universitair Medisch Centrum Groningen...

 • 12 januari 2018

  Gratis online cursus over psychische problemen

  Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een gratis online cursus over psychische gezondheid ontwikkeld, speciaal gericht op jongeren van 14 jaar en ouder, hun ouders en andere geïnteresseerden. In de deze MOOC (Massive Open Online Course) leren...

 • 10 januari 2018

  UMCG in 2018: investeren in verpleging, werkplezier en preventie

  Investeren in de verpleegkundige beroepsgroep, vergroten van werkplezier, ontbureaucratisering en preventie. Dat zijn de belangrijkste thema’s waar het UMCG aan werkt in 2018. Meer respect en ‘oog en oor’ houden voor elkaar (‘zie de mens’) is daarbij...