Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sofia Ranchordás nieuwe Rosalind Franklin Fellow

11 oktober 2017

Per 1 oktober 2017 is Sofia Ranchordás gestart als adjunct-hoogleraar European and Comparative Public Law en Rosalind Franklin Fellow bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid, vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde. Het Rosalind Franklin Fellowship is een zeer prestigieus programma van de Rijksuniversiteit Groningen voor  vrouwelijke wetenschappers.

Prof. mr. dr. Sofia Ranchordas
Prof. mr. dr. Sofia Ranchordas

Het onderzoek van Sofia Ranchordás richt zich met name op de regulering van de deeleconomie, online beoordelingssystemen, digitale platforms, social media, en Europees- en vergelijkend staats- en bestuursrecht. Met de opkomst van nieuwe technologische mogelijkheden zijn de 'do-it-yourself- economie en democratie' en data-driven regulation and governance in opmars. Dit verschijnsel is echter niet altijd in lijn met onze traditionele begrippen die gebaseerd zijn op het onderscheid tussen burgers-overheid, consumenten-professionals, belanghebbenden vs. derde partijen, 'man vs. machine'.

Sofia Ranchordas is bijzonder geïnteresseerd in de rol van burgers en technologie in het staats- en bestuursrecht. Het onderzoek van Ranchordas gaat o.a. over de volgende vragen:

  • Wat is de invloed van 'do-it-yourself-economie en democratie' op bestaande juridische begrippen en regels (bijvoorbeeld, vergunningen)?
  • Hoe kunnen we de democratische legitimatie van regels verbeteren door middel van technologie binnen bestaande juridische kaders?
  • Hoe moet de input van burgers gevraagd en gegeven worden in het kader van data-driven cities?
  • Hoe wordt deze input meegenomen door bestuursorganen?
  • Welke burgers (bijvoorbeeld, alleen inwoners als 'normale belanghebbenden' of ook 'commuters') mogen inspreken en deelnemen in het publiekrechtelijk besluitvormingsproces?

De komende maanden zal Sofia een drietal lopende projecten voortzetten en afronden over de rol van online beoordelingssystemen als reguleringsinstrument, data-driven cities en 'legislative entrenchment'.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:11 oktober 2017 09:47

Meer nieuws