Sofia Ranchordás nieuwe Rosalind Franklin Fellow
Per 1 oktober 2017 is Sofia Ranchordás gestart als adjunct-hoogleraar European and Comparative Public Law en Rosalind Franklin Fellow bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid, vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde. Het Rosalind Franklin Fellowship is een zeer prestigieus programma van de Rijksuniversiteit Groningen voor vrouwelijke wetenschappers.

Het onderzoek van Sofia Ranchordás richt zich met name op de regulering van de deeleconomie, online beoordelingssystemen, digitale platforms, social media, en Europees- en vergelijkend staats- en bestuursrecht. Met de opkomst van nieuwe technologische mogelijkheden zijn de 'do-it-yourself- economie en democratie' en data-driven regulation and governance in opmars. Dit verschijnsel is echter niet altijd in lijn met onze traditionele begrippen die gebaseerd zijn op het onderscheid tussen burgers-overheid, consumenten-professionals, belanghebbenden vs. derde partijen, 'man vs. machine'.
Sofia Ranchordas is bijzonder geïnteresseerd in de rol van burgers en technologie in het staats- en bestuursrecht. Het onderzoek van Ranchordas gaat o.a. over de volgende vragen:
- Wat is de invloed van 'do-it-yourself-economie en democratie' op bestaande juridische begrippen en regels (bijvoorbeeld, vergunningen)?
- Hoe kunnen we de democratische legitimatie van regels verbeteren door middel van technologie binnen bestaande juridische kaders?
- Hoe moet de input van burgers gevraagd en gegeven worden in het kader van data-driven cities?
- Hoe wordt deze input meegenomen door bestuursorganen?
- Welke burgers (bijvoorbeeld, alleen inwoners als 'normale belanghebbenden' of ook 'commuters') mogen inspreken en deelnemen in het publiekrechtelijk besluitvormingsproces?
De komende maanden zal Sofia een drietal lopende projecten voortzetten en afronden over de rol van online beoordelingssystemen als reguleringsinstrument, data-driven cities en 'legislative entrenchment'.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 08:06 |
Meer nieuws
-
07 mei 2025
Publieksacademie lezing 'Demonstratierecht' 22 mei 2025
In Nederland vinden er jaarlijks duizenden demonstraties plaats. Die demonstraties roepen veel vragen op over hoe het zit met het recht om te demonstreren. Over dit thema gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 22 mei om 19.30 - 21.00 uur....
-
07 mei 2025
Maffiapraktijken in Nederland: zijn we gewaarschuwd?
Nederland krijgt te maken met steeds gewelddadigere criminaliteit: liquidaties op klaarlichte dag, bedreigde journalisten, en explosies bij woningen. In Nederland zijn we dit niet gewend.
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...