Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht

27 oktober 2017

Op zaterdag 28 oktober is de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geopend voor de dertiende Nacht van de Nacht. Tijdens deze nacht waarin de tijd verzet wordt, kunnen bezoekers sterrenkijken en zijn er allerlei sterrenkundige activiteiten voor jong en oud. De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de schoonheid van de nacht en de gevolgen van lichthinder.

Door het hele land worden nachtelijke activiteiten georganiseerd en wordt iedereen opgeroepen het licht uit te doen en te genieten van duisternis. Ook de Blaauw Sterrenwacht sluit zich aan bij dit initiatief. Bij mooi weer kunnen bezoekers sterrenkijken door verschillende telescopen. Onder andere de Maan, sterrenclusters en dubbelsterren zoals Albireo en Epsilon Lyra zijn te zien. Ook als het weer niet meewerkt, is de sterrenwacht te bezichtigen. Dan worden opnames van het heelal getoond, die met de Gratama Telescoop van de Blaauw Sterrenwacht zijn gemaakt.

Er zijn allerlei binnen activiteiten voor jong en oud. Sterrenkundige Jeffrey Bout vertelt in de kinderlezing om 19:00u. over de succesvolle Cassini ruimtemissie naar Saturnus, waar vorige maand een einde aan kwam. In het Kapteyn mobiele planetarium reis je mee met deCassini ruimtesonde en zie je prachtige beelden van Saturnus met zijn ringen en manen op een koepel. Kinderen kunnen ook aan de slag in de knutselhoek waar ze hun eigen model van Saturnus kunnen maken.

Botsende neutronensterrren
Om 20:00u. wordt in het Astronomy News de recente waarneming van zwaartekrachtsgolven van twee botsende neutronensterren toegelicht door professor Mariano Mendez (in het Engels). Emeritus en honorair hoogleraar Henk Broer van het Johann Bernoulli Instituut vertelt om 20:30u over de Galileïsche dans van de vier manen Io, Europa, Ganymedes en Callisto rondom Jupiter. Animatie studio Happy Ship presenteert Planeetwerpen: een Virtual Reality spel waarin je, door zélf met planeten te schieten, een gevoel kunt krijgen van hoe het zonnestelsel in elkaar zit en hoe zwaartekracht werkt. Het universitaire wetenschapscentrum Science LinX laat bezoekers in hun doe- en ontdektentoonstelling zelf experimenteren met de wetenschap.

Deelname
De Blaauw Sterrenwacht van de RUG bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in Groningen. De sterrenwacht is geopend van 18:00 tot 23:00 u. Deelname is gratis. Aanmelding graag via www.rug.nl/sterrenwacht .

Organisatie

Dit evenement wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research , in samenwerking met de Natuur- en Milieufederaties , de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) , de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) , Science LinX en Happy Ship .

Meer informatie over alle activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht staat op www.nachtvandenacht.nl .

Laatst gewijzigd:27 oktober 2017 16:20

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...