iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?
Bacteriën spelen een belangrijke rol in het maken van veel melkproducten. Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas, karnemelk of yoghurt. De fermentatie geeft melk nieuwe eigenschappen, zoals een andere smaak en textuur, betere verteerbaarheid, een langere houdbaarheid of meer vitaminen. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk moeten worden weggegooid. Een internationaal team van twaalf RUG-studenten probeert die verspilling tegen te gaan door een detectiemechanisme voor deze infecties te ontwikkelen.
De studenten vormen de Groningse afvaardiging voor iGEM 2017. Deze international Genetically Engineered Machine competition is een wereldwijde wedstrijd waarbij studenten een micro-organisme moeten ontwikkelen voor een nieuwe, maatschappelijk relevante toepassing. De studenten presenteren hun project tijdens een groot evenement in november, de Giant Jamboree te Boston. Om de laatste kosten van hun deelname te kunnen dekken is het team een crowdfundingactie begonnen.
Laatst gewijzigd: | 09 juni 2023 14:58 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
03 juli 2025
Erik Heeres ontvangt RUG Impact Innovator Excellence Award
Tijdens de RUG Ventures Innovation Day heeft Prof. dr. ir. Erik Heeres van de Faculty of Science and Engineering (RUG) de Impact Innovator Excellence Award ontvangen.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.